Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Łosoś z makaronem - po wł osku? a kuchnie regionalne
Date: Thu, 02 Aug 2001 19:03:19 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 42
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <9kc148$3rd$1@news.onet.pl>
References: <9kbnvu$jsv$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 996771784 3949 213.146.32.135 (2 Aug 2001 17:03:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Aug 2001 17:03:04 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61043
Ukryj nagłówki
Moja siostra gotuje kawalki lososia w smietanie zaprawionej bialym winem i
sokiem z pomaranczy oraz kaparami, Mniamniam ale podaje do tego ryz a nie
makaron, Komponuje sie swietnie.
Jezeli chodzi o kuchnie regionalne w Polsce to problem jest taki sam jak z
polskim zarciem poza granicami naszego kraju po prostu brak orginalnych
skladnikow no moze z wyjatkiem USA, gdzie mozna dostac nawet polskie
malosolne i zakwas na zur. W Polsce z natury rzeczy jedzenie innych kuchni
powinno byc opatrywane przedrostkie ala. Ci co byli w Chinach tez twierdza,
ze tamtejsze jedzenie to zupelnie cos inne niz serwuja azjaci w Polsce, choc
przeciez czesto sprowadzaja skladniki z rodzinnych stron
Czarek
----------
In article <9kbnvu$jsv$1@sunsite.icm.edu.pl>, "Sebastian Hałucha"
<s...@p...fm> wrote:
> No własnie jadłem coś takiego w knajpie prowadzonej przez włocha w
> niemczech.
> Makaron - wstążki szerokie, Łosoś w kostkę (1x1cm) - podsmażony , i do tego
> łososiowy sosik. No właśnie jak się taki sosik robi. Próbowałem znaleźć coś
> podobnego w polskich "włoskich " knajpach ale się nie udało.
>
> MOże ktoś wie jak to cudo zrobić. Naprawdę było dobre.
>
> A tak pozatym to uważam że w Polsce sa słabe regionalne kuchnie. Przykładem
> niech będzie najpopularniejsza "meksykańska " knajpa w Krakowie. Nawet nie
> leżała koło pożądnej meksykańskiej kuchni. Owszem jedzenie dobre - ale
> niezbyt meksykańskie.
>
> Krakowiacy wiedzą o jaką knajpę chodzi.
>
> seba
>
> --
> _________________________
>
> S...@p...fm
> ICQ: 52655514
> _________________________
>
>
|