Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!feeder.news-service.co
m!postnews.google.com!news2.google.com!npeer01.iad.highwinds-media.com!news.hig
hwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshos
ting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: M?ka na chleb
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80c5ff$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80c891$0$27033$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Fri, 3 Sep 2010 20:08:58 +0200
Message-ID: <1gpwpnnv5ccz9.19x3ryuyej23c$.dlg@40tude.net>
Lines: 71
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.131.78
X-Trace: 1283537344 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22806 95.49.131.78:50972
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329598
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 3 Sep 2010 12:06:02 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4c80c5ff$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
>> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>>>
>>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>
>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>>> domieszane. :-)
>>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>>
>>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>>> wajchę.
>>>>>
>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co? dopracować,
>>>>> ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>>
>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>>
>>>>
>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>> razem
>>>
>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm nie
>>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>>
>> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
>
> No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina bakterie
> niż grzybki.
Zwłaszcza ich chitynowa!!! błona komórkowa przypomina bakterie. Chyba tylko
tym, co w podstawówce na lekcji biologii grali w okręciki.
:->
|