Data: 2002-03-26 22:31:10
Temat: Re: MINUSY DO
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7qnji$kc$1@news.tpi.pl...
>
> > > Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> > > prawda?:)
> >
> > A wyrzucanie obierek jest ekonomiczne?
>
> Jasne ze nie jest- pamietam wakacje na wsi z czasow mojego dziecinstwa
takie
> obierki podawalo sie swinka (oczywiscie nie tylko obierki)
A widzisz, i to było bardzo ekonomiczne, i świnka zdrowsza i człowiek też
był zdrowszy.
- ale teraz
> wymyslono sztuczne karmy:/.
No niestety : ///
Pojadę skrótowo: im więcej sztuczności w jedzeniu (mówię o ludzkich
"sztucznych karmach"), tym więcej człeczyna potrzebuje...
sztucznych części zamiennych... ;)))
> Poza tym obierek nikt nie je, a bialka niektorzy optymalni jedza- wiec
> przyklad nie najlepszy.
Bo też białko kurze jest o wiele lepsze od białka roślinnego i może, ale nie
musi być odpadem. U mnie placuszki kokosowo-białkowe jedliśmy na początku
diety, potem coraz rzadziej, a zmusić się nie da. Żółtka natomiast wszyscy
jemy chętnie, średnio po 4 dziennie.
A przy okazji dodam, że składnikiem białka jest cystatyna- inhibitor
zbliżony do ludzkiego (blokuje wytwarzane przez bakterie enzymy wywołujące
stany zapalne).
Zółtka natomiast zawierają grupę białek odpowiedzialną za funkcję ochronną -
immunoglobulinę Y, tego samego typu co zawarta w ludzkiej kwi, czy w krwi
zwierząt.
Dlatego wirusy i bakterie są nam niestraszne... : ))))
Frakcja tłuszczowa żółtka ponadto zawiera lecytynę, która pełni funkcję
emulgatora o działaniu przeciwutleniającym, a więc m.in. zapobiega starzeniu
się komórek. Używana jest do produkcji leków i kosmetyków. Dziś do produkcji
parafarmaceutyków stosuje się tańszą lecytynę, pozyskiwaną z rzepaku, czy
soi. Ta z żółtka zawiera jednak niepowtarzalne kwasy, których nie ma w
produktach roślinnych i jest ciągle niezastąpiona jako składnik leków.
> Aga
>
Krystyna
>
|