Data: 2004-05-11 16:15:42
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny?
Od: "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wiedźma" <w...@T...pl> napisał w wiadomości
news:c7qjs3$elb$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
>
> Ale jak się zje _za_dużo_ samego cukru (bez tłuszczu) to i tak nadmiar
> będzie przerobiony w tłuszcz?
>
OCZYWIŚCIE , choć są osobnicy którzy muszą na taki stan rzeczy pracowac
np. kilkanaście ( kilkadziesiąt) lat
> Czyli tylko cukier jest zamieniany w sadełko?
niestety tak
A jeśli się zje za dużo
> tłuszczu (bez cukru) to co się z nim stanie, skoro on się w sadełko nie
> zmienia?
>
samo wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego jest ograniczone
naturalnym mechanizmem transporu jego z jelit do tkanek , dlatego tłuszcze
są wchłaniane dlugo i nie istnieje coś takiego jak skok tłuszczu w krwi
( cukier jak wiadomo moze skoczyć ) dlatego niejako organizm przyswaja go
powoli , a co nie zdąży to wychodzi z hmmm drugiej strony ;)poza tym duża
ilość tłuszczu stymuluje wydzielanie żółci a ta podraznia jelita powodując
skrócenie całego procesu i .......
Slawek
|