Data: 2004-05-11 17:13:59
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiedźma w wiadomości news:c7r00e$af0$1@kastor.ds.pg.gda.pl pisze:
> Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:c7qu6p$nss$1@inews.gazeta.pl...
>
>>> Czyli tylko cukier jest zamieniany w sadełko?
>>
>> niestety tak
>
> aha, czyli jeśli dobrze rozumiem, w tym zacytowanym fragmencie książki
> jednak jest błąd albo uproszczenie, jak zwał tak zwał
>
> Dzięki Ci bardzo za odpowiedź:-)
Lyknelas to jak mlody pelikan. Insulina wzmaga zarowno pobieranie glukozy
przez komorki tluszczowe, jak i wytwarzanie, wydzielanie oraz kotwiczenie do
scian naczyn krwionosnych lipazy lipoproteinowej, enzymu rozkladajacego
triacyloglicerole (trojglicerydy) zawarte w krwi do glicerolu i wolnych
kwasow tluszczowych. WKT pobierane sa nastepnie przez komorki tluszczowe i
przeksztalcane w acylo-CoA. Wchlonieta glukoza jest fosforylowana do
glukozo-6-fosforanu, a nastepnie przeksztalcana w 3-fosfoglicerol.
3-fosfoglicerol z glukozy oraz acylo-CoA z trojglicerydow sa substratami do
produkcji tluszczu zapasowego. Glicerol AFAIR wedruje do watroby, gdzie
przerabiany jest na glukoze, uwalniana nastepnie do krwi.
|