Data: 2006-05-03 02:29:01
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:4457e522.8878987@news.tpi.pl...
> On Tue, 2 May 2006 21:41:28 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
> wrote:
>
>>Jest go bardzo dużo w czernej jagodzie i żurawinie, jeżeli się nie
>>przesadza
>>to jest nawet pozytywny w działaniu - bakteriostatyczny - odkaża nerki i
>>resztę układu moczowego...
>
> Chyba co sie pomylilo z kwasem benzoesowym...
>
> Kwas glutaminowy to jeden z kilku podstawowych aminokwasow - wystepuje
> praktycznie we wszystkich bialkach i w kazdym hydrolizacie bialkowym
> (bulion, sos sojowy) w postaci wolnej.
>
> Praktyczne kazdy wysokobialkowy produkt po intensywnej obrobce
> termicznej zawiera mniej lub wiecej wolnego kwasu glutaminowego badz
> jego prostych soli - stad sie bierze "piaty smak" czyli umimi...
>
> --
> DArek
Prawda - przepraszam za pomyłkę - errare humanum est...
|