Data: 2006-05-03 02:41:02
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e394i2$2l2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
> news:4457e522.8878987@news.tpi.pl...
>> On Tue, 2 May 2006 21:41:28 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
>> wrote:
>>
>>>Jest go bardzo dużo w czernej jagodzie i żurawinie, jeżeli się nie
>>>przesadza
>>>to jest nawet pozytywny w działaniu - bakteriostatyczny - odkaża nerki i
>>>resztę układu moczowego...
>>
>> Chyba co sie pomylilo z kwasem benzoesowym...
>>
>> Kwas glutaminowy to jeden z kilku podstawowych aminokwasow - wystepuje
>> praktycznie we wszystkich bialkach i w kazdym hydrolizacie bialkowym
>> (bulion, sos sojowy) w postaci wolnej.
>>
>> Praktyczne kazdy wysokobialkowy produkt po intensywnej obrobce
>> termicznej zawiera mniej lub wiecej wolnego kwasu glutaminowego badz
>> jego prostych soli - stad sie bierze "piaty smak" czyli umimi...
>>
>> --
>> DArek
>
> Prawda - przepraszam za pomyłkę - errare humanum est...
Nie wiem, co mnie zaćmiło... Film jakiś oglądałem jednym okiem...
|