Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.asterc
ity.net!not-for-mail
From: "dorka" <d...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MYDŁO I POWIDŁO/Re: jak zrobic samemu mydlo....???
Date: Mon, 28 Jul 2003 23:06:20 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 44
Message-ID: <bg436d$1pgg$1@foka1.acn.pl>
References: <4...@p...google.com>
<bg082k$eh$06$2@news.t-online.com> <3...@o...com>
<bg1agd$1op$03$1@news.t-online.com> <bg1eio$u4j$1@foka1.acn.pl>
<bg1f62$f0q$1@atlantis.news.tpi.pl> <bg3um3$1nsk$1@foka1.acn.pl>
<bg3v72$sgv$1@atlantis.news.tpi.pl> <bg3vvm$1oai$1@foka1.acn.pl>
<bg40cs$grr$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.70.1.244
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: foka1.acn.pl 1059426317 58896 10.70.1.244 (28 Jul 2003 21:05:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Jul 2003 21:05:17 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166901
Ukryj nagłówki
Użytkownik "minervax" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bg40cs$grr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Popieram! Dobrze zrobiony śledź i kielonek zmrożonej silnie białej wódki
> "szronnej" (tzn. szroniącej), to jest to.
Taka "szronna" z zamrazarki, kiedy palce prawie, ze przywieraja do szkla, a
ciecz sie leje oleiscie, jest fantazja, tylko gardlo potem moze szwankowac.
Co do sledzia, choc pora tak jakby nie ta, to polecam Ci taka salatke:
-matiasy- ile chcesz
-cebula- tak samo, ale bez przesady, pokrojona drobno, bez lusek;-)
-oliwki zielone, pokrojone w "koleczka", moga byc nadziewane papryka
-marynowane grzyby( najlepsze prawdziwne, podgrzybek ujdzie, bron Boze
maslaki i inne wielokrotnego uzytku), podziabane, jak Ci pasuje
-pieprz
-majeran( opcjonalnie)
-olej, oczywiscie
-cytryny, przekrawane na pol, czekajace na wycisniecie
-ocet( bez fanaberii, 10% uzywam, zaden balsamico, bron Boze)
Jak juz wszystko masz pod reka, to do dziela.
W sloiku warstwami: cebula( wrazliwi, prosze sparzyc przedtem), pieprz,
najlepiej swiezo zmielony, pokrojone matijasy, "syp" warstwowy oliwek, "syp"
grzybow, chluscik octu, wycisniety, przecedzony przez palce, sok z polowki
cytryny, olej na wierzch, majeran( opcjonalnie)
I tak do wyczerpania skladnikow.
Zostaw w swietym spokoju na noc, najlepiej na dobe, a potem wyjmij te
"szronna" i smacznego:-)
Nalezy uwazac na olej, co by nie "zaoliwic" sledzi, one, co prawda, to
lubia, ale mi nie pasuje, jak olej kapie mi po brodzie.
Co do wrazen smakowych, dla mnie i moich domownikow bomba, dla Ciebie bomba
moze nie byc, ale polecam sprobowac( z ta "szronna" obowiazkowo)
No cóż Poziomka
[ciach dalej]
A Poziomce daj spokoj, do sledzia nie pasuje;-)
Serdecznosci
Dorota
> minervax
|