Data: 2003-07-28 21:06:20
Temat: Re: MYDŁO I POWIDŁO/Re: jak zrobic samemu mydlo....???
Od: "dorka" <d...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "minervax" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bg40cs$grr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Popieram! Dobrze zrobiony śledź i kielonek zmrożonej silnie białej wódki
> "szronnej" (tzn. szroniącej), to jest to.
Taka "szronna" z zamrazarki, kiedy palce prawie, ze przywieraja do szkla, a
ciecz sie leje oleiscie, jest fantazja, tylko gardlo potem moze szwankowac.
Co do sledzia, choc pora tak jakby nie ta, to polecam Ci taka salatke:
-matiasy- ile chcesz
-cebula- tak samo, ale bez przesady, pokrojona drobno, bez lusek;-)
-oliwki zielone, pokrojone w "koleczka", moga byc nadziewane papryka
-marynowane grzyby( najlepsze prawdziwne, podgrzybek ujdzie, bron Boze
maslaki i inne wielokrotnego uzytku), podziabane, jak Ci pasuje
-pieprz
-majeran( opcjonalnie)
-olej, oczywiscie
-cytryny, przekrawane na pol, czekajace na wycisniecie
-ocet( bez fanaberii, 10% uzywam, zaden balsamico, bron Boze)
Jak juz wszystko masz pod reka, to do dziela.
W sloiku warstwami: cebula( wrazliwi, prosze sparzyc przedtem), pieprz,
najlepiej swiezo zmielony, pokrojone matijasy, "syp" warstwowy oliwek, "syp"
grzybow, chluscik octu, wycisniety, przecedzony przez palce, sok z polowki
cytryny, olej na wierzch, majeran( opcjonalnie)
I tak do wyczerpania skladnikow.
Zostaw w swietym spokoju na noc, najlepiej na dobe, a potem wyjmij te
"szronna" i smacznego:-)
Nalezy uwazac na olej, co by nie "zaoliwic" sledzi, one, co prawda, to
lubia, ale mi nie pasuje, jak olej kapie mi po brodzie.
Co do wrazen smakowych, dla mnie i moich domownikow bomba, dla Ciebie bomba
moze nie byc, ale polecam sprobowac( z ta "szronna" obowiazkowo)
No cóż Poziomka
[ciach dalej]
A Poziomce daj spokoj, do sledzia nie pasuje;-)
Serdecznosci
Dorota
> minervax
|