Data: 2007-01-29 20:23:12
Temat: Re: Ma ktośmoże Adipex?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jurek pisze:
>>Oczywiscie przy kazdej, najdoskonalszej nawet, diecie trzeba sie pilnowac,
>>by nie zjadac wiecej, niz sie zuzywa, bo wtedy przytycie jest jak
>>najbardziej mozliwe - to w koncu naturalna, wypracowana w toku milionow
>>lat ewolucji, reakcja organizmu na nadmierna w stosunku do potrzeb podaz
>>energii.
>>
>
> Nie możesz Marcinie , no bo nie stosujesz tej diety, że organizm optymalnych
> zawsze ma bardzo określone potrzeby względem białka, tłuszczu i
> węglowodanów.
> A DO nazywa się między innymi dlatego Marcinie OPTYMALNĄ, że zawsze zużywamy
> energetycznie tyle, co zjemy.
Tere fere. Podaj, prosze, zasade dzialania tego cudownego mechanizmu
regulacyjnego, ktory pozwalaby Wam zjadac DOKLADNIE - czyli powiedzmy z
dokladnoscia do 50 kcal - tyle energii, ile zuzywacie. Wystaczy jednego
dnia pochodzic 10 minut dluzej lub wstac pol godziny wczesniej, by
bilans energetyczny wygladal inaczej, a przeciez zadne proporcje BTW,
stosowane przez optymalnych, takich dziennych zmian zapotrzebowania na
kalorie nie uwzgledniaja. Dalej: nawet najdokladniejsze wazenie
produktow nie daje pelnej informacji o tym, ile czego w nich jest -
kazda tabela zawartosci BTW jest tylko bardziej lub mniej dokladnym
usrednieniem. Dodatkowo nie jestes w stanie z odpowiednia dokladnoscia
oszacowac swojego dziennego wydatku energetycznego - by to zrobic,
musialbys zyc w warunkach laboratoryjnych komory cieplnej, w ktorej
daloby sie zmierzyc kazda ilosc ciepla, produkowanego przez twoj
organizm. Jak zatem, nie znajac dokladnie ani tego, co po lewej, ani
tego, co po prawej stronie rownania, jestes w stanie wyzerowac bilans?
> Wspominasz natomiast o milionach lat ewolucji...
> "A rolnictwo zaczęło się 40 tysięcy lat temu. Wtedy człowiek zgłupiał i
> zaczął jeść płody rolne, co dotychczas zjadały zwierzęta roślinożerne... I
> wtedy zaczęły się szerzyć choroby bardzo masowo."
> A wiesz czemu ująłem ten cytat w cudzysłów? Bo to jest cytat prof. dra
> Eugeniusza Kijowskiego, kierownika Katedry Jakości Żywności (taką głupią
> nazwę ma ta katedra, sam profesor to przyznaje), Akademii Rolniczej w
> Poznaniu.
A z czego ten cytat?
> A więc 40 tysięcy lat ewolucji to za mało, dużo za mało, aby człowiek
> przystosował swój organizm do zjadania dużych ilości węglowodanów.
Takoz czas ten (a w zasadzie jego frakcja jeno, bo przeciez najpierw
bylo rolnictwo, a dopiero potem chow zwierzat rzeznych) jest
niewystarczajacy do tego, by czlowiek przystosowal sie do zjadania
duzych ilosci tluszczow nasyconych, prawda? Bo przeciez zdajesz sobie
sprawe z tego, ze dzikie zwierzeta, na jakie czlowiek kiedys polowal,
mialy po pierwsze duzo mniej tluszczu, niz dzisiejsza, wypasana Bog wie
jak intensywnie, swinka, a po drugie byl to tluszcz o zupelnie innych
proporcjach, jesli chodzi o kwasy nasycone i nienasycone oraz
poszczegolne frakcje tych ostatnich (omega3, omega6 na ten przyklad). I
co teraz?
|