Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
wspeer.ebone.net!logbridge.uoregon.edu!su-news-hub1.bbnplanet.com!dallas-news-f
eed2.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Magdaleno - pytanie..../Przepis na marmolade cytrynowa
References: <HLvC4.1745$4N.49441@news.tpnet.pl> <8bflg4$hin$1@panorama.wcss.wroc.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 38
Date: Fri, 24 Mar 2000 09:45:44 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.107
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 953920405 207.71.222.107 (Fri, 24 Mar 2000 09:53:25 PST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Mar 2000 09:53:25 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25539
Ukryj nagłówki
Joanna Harasym wrote:
> Magdaleno czy ta cytrynowa konfitura ktora do czego suzywalas, to jest takie
> fajne cos co pachnie cytryna i jest raczej kwasne niz slodkie?
> Uwielbiam cytryny, hmm, dziwne ale woda z cytryna to najlepszy drink, ale
> wszystki cytrynopodobne wytwory maja strasznie duzo cukru, czy ktos ma moze
> przepis na taka marmolade czy konfiture lub inny dzem?
U nas w Kaliforni pomarancze i cytryny sa w kazdym ogrodzie, wiec surowiec jest
za darmo. Poniewaz lubie robic zaprawy, czesto robie marmolade pomaranczowa, a
w tym roku po raz pierwszy zrobilam cytrynowa. Dla mnie sensacja - kwasna, ale
nie wykreca, swietna na chleb, szczegolnie slodkie bulki, no a rozpuszczona w
herbacie czy w wodzie daje doskonale napoje.
Robie ja tak (mozna podzielic proporcjonalnie i zrobic mniejsza)
Marmolada cytrynowa
Potrzeba 35 cytryn i cukier.
Z 10 cytryn wyciskamy sok i wyrzucamy skory. 10 cytryn mielimy w calosci w
blenderze lub maszynce do miesa. Z reszty cytryn (15) obieramy cieniutko skore,
najlepiej taka metalowa obieraczka do kartofli. Te skorki kroimy na cienkie
paski. Z obranych cytryn wyciskamy sok, reszte odrzucamy.
Caly sok laczymy w EMALIOWANYM garnku z cukrem w proporji objetosciowej 1
szklanka soku/1.5 szklanki cukru. Gotujemy na wolnym ogniu az farfocle z
cytryny zaczna byc przezroczyste. W tym momencie dodajemy skorki i gotujemy na
malym ogniu, az skorki beda przezroczyste. Teraz dodajemy cale zmielone
cytryny, i gotujemy na malym ogniu, bardzo czesto mieszajac, az bedzie dzem. W
polowie tego mieszania probujemy, i jesli jest straszliwie kwasny, dodajemy
wiecej cukru. Stanie sie on zloto brazowy. Aby sie upewnic, ze jest gotowy,
robimy tak: trzymamy talerzyk w zamrazalniku, gdy dzem wydaje sie gotowy,
kapiemy pol lyzeczki na talerzyk i po chwili probujemy, czy jest odpowiedniej
konsystencji. Jak nie, to jeszcze raz to samo po 10 minutach. Nastepnie ten
wrzacy goracy dzem przelewamy do sloikow i natychmiast zakrecamy, i odstawiamy
do wystygniecia do gory nogami.
Magdalena
|