Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!feeder.news-service.co
m!feeder3.cambriumusenet.nl!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!postnew
s.google.com!news2.google.com!npeer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!
newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.
pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80e91c$0$22808$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80ec7d$0$27036$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Mąka na chleb
Date: Fri, 3 Sep 2010 17:44:21 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 82
Message-ID: <4c8117d6$0$21004$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.248.227
X-Trace: 1283528663 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 21004 83.6.248.227:2038
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329590
Ukryj nagłówki
"Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
news:4c80ec7d$0$27036$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4c80e91c$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
>> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
>> news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>> wiadomości news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>> wiadomości news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>>>>
>>>>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>>
>>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>>>>> domieszane. :-)
>>>>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>>>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>>>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>>>>
>>>>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>>>>> wajchę.
>>>>>>
>>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy
>>>>>> nie myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś
>>>>>> dopracować, ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest
>>>>>> znikomy.
>>>>>>
>>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>>>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>>> razem
>>>>
>>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku
>>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm
>>>> nie wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
>>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
>>>>
>>>
>>> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
>>> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
>>> niestety)
>>> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
>>> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
>>
>> To się powinno wiedzieć - drożdże najlepiej pracują około 24°C. Co nie
>> znaczy, że w innych temperaturach, po za śmiertelnymi, nie pracują. Można
>> używać temp. od 21 do 27°C.
>
> Winiarskie zwykle od 16-18, niektóre od 11 stopni. Zamierają powyżej 40.
Podałem optymalną temperaturę. Do wypieków, piwa i wina.
|