Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!newsfeed00.sul.t-onlin
e.de!t-online.de!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makarony STOP!
Date: 1 Oct 2002 09:15:29 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 45
Message-ID: <anbp3h$ht2$3@sunnews.cern.ch>
References: <3...@g...de>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1033463729 18338 (None) 137.138.131.19
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
X-You-Are-A-Geek: Yeah. Only geeks read headers :->
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127378
Ukryj nagłówki
Lukasz Madeksza <m...@g...de> wrote:
> Wstalem o 14 :-) i popedzilem na targ co to sie u nas w poniedzialki i
> czwartki odbywa. Kupilem salate, rozmaryn, koper, nac pietruszki,
> cytryne. Zahaczylem jeszcze o Kaisersa, dorzucielm do tego trzy pstragi
> i butelke bialego wina (burgund) i butle soku marchwiowego (na deser).
> Studencka kieszen krzyczala ze zgrozy ale puscilem to mimo uszu ;-)
> Wlasnie wrocilem i ide pichcic :-)
I co upichciłeś? Bo mnie w sobotę też dopadła nostalgia za rybami, jakimi się
opychałam przez tydzień urlopu w Hiszpanii i postanowiłam przyrządzić sobie
coś podobnego. Konkretnie zatęskniło mi się za rybą pieczoną razem z
warzywami -- ziemniakami, cebulą, pomidorami, papryką i czosnkiem, doprawioną
solą, pieprzem i ziołami (rozmaryn i tymianek). Podane było toto na żeliwnej
patelni, ryba, a dookoła warzywa. Na rybie jeszcze były ułożone plasterki
cytryny.
No i zrobiłam tak: kupiłam jedną doradę w całości (ponad półkilogramową,
na dwie osoby akurat), świeży rozmaryn i tymianek, zieloną i czerwoną
paprykę, ziemniaki (6 średnich), dwa pomidory, cztery cebule, główkę
czosnku i jedną cytrynę. Ponieważ nie mam tak dużego naczynia do zapiekania,
żeby zmieścić w jednym i rybę, i warzywa, postanowiłam, że rybę osobno w
folii, a warzywa osobno w kamionce. Rybę umyłam, posypałam solą i pieprzem
wewnątrz i z zewnątrz, do wewnątrz włożyłam pokrojony w plasterki ząbek (a
raczej wielki ząb) czosnku, parę gałązek tymianku i rozmarynu, parę plasterków
cebuli i cytryny. Posmarowałam kawałek folii aluminiowej oliwą, obłożyłam
rybę cebulą, cytryną, czosnkiem i ziołami, zawinęłam i upiekłam (piekłam ją
około 50 minut, na ostatnie 10 rozcięłam folię, żeby się ryba nieco
przyrumieniła z wierzchu). Ponieważ mam duży piekarnik, to równocześnie z
rybą piekłam też warzywa przygotowane w sposób następujący: pokrojone w
plasterki ziemniaki, cebulę (3 cebule), czosnek (cztery ząbki) i pomidory
oraz pokrojone na kawałki papryki ułożyłam w wysmarowanym oliwą naczyniu do
zapiekania, posypałam solą, pieprzem i ziołami, przykryłam folią aluminiową i
piekłam około godziny. Też odkryłam na ostatnie 10 minut, żeby się ziemniaki
przyrumieniły.
Podałam z białym winem. Pycha, polecam, ryba pieczona w folii jest bardzo
delikatna i przechodzi smakiem ziół, a połączenie z warzywną zapiekanką jest
rzeczywiście korzystne.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|