Data: 2002-10-01 09:15:29
Temat: Re: Makarony STOP!
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lukasz Madeksza <m...@g...de> wrote:
> Wstalem o 14 :-) i popedzilem na targ co to sie u nas w poniedzialki i
> czwartki odbywa. Kupilem salate, rozmaryn, koper, nac pietruszki,
> cytryne. Zahaczylem jeszcze o Kaisersa, dorzucielm do tego trzy pstragi
> i butelke bialego wina (burgund) i butle soku marchwiowego (na deser).
> Studencka kieszen krzyczala ze zgrozy ale puscilem to mimo uszu ;-)
> Wlasnie wrocilem i ide pichcic :-)
I co upichciłeś? Bo mnie w sobotę też dopadła nostalgia za rybami, jakimi się
opychałam przez tydzień urlopu w Hiszpanii i postanowiłam przyrządzić sobie
coś podobnego. Konkretnie zatęskniło mi się za rybą pieczoną razem z
warzywami -- ziemniakami, cebulą, pomidorami, papryką i czosnkiem, doprawioną
solą, pieprzem i ziołami (rozmaryn i tymianek). Podane było toto na żeliwnej
patelni, ryba, a dookoła warzywa. Na rybie jeszcze były ułożone plasterki
cytryny.
No i zrobiłam tak: kupiłam jedną doradę w całości (ponad półkilogramową,
na dwie osoby akurat), świeży rozmaryn i tymianek, zieloną i czerwoną
paprykę, ziemniaki (6 średnich), dwa pomidory, cztery cebule, główkę
czosnku i jedną cytrynę. Ponieważ nie mam tak dużego naczynia do zapiekania,
żeby zmieścić w jednym i rybę, i warzywa, postanowiłam, że rybę osobno w
folii, a warzywa osobno w kamionce. Rybę umyłam, posypałam solą i pieprzem
wewnątrz i z zewnątrz, do wewnątrz włożyłam pokrojony w plasterki ząbek (a
raczej wielki ząb) czosnku, parę gałązek tymianku i rozmarynu, parę plasterków
cebuli i cytryny. Posmarowałam kawałek folii aluminiowej oliwą, obłożyłam
rybę cebulą, cytryną, czosnkiem i ziołami, zawinęłam i upiekłam (piekłam ją
około 50 minut, na ostatnie 10 rozcięłam folię, żeby się ryba nieco
przyrumieniła z wierzchu). Ponieważ mam duży piekarnik, to równocześnie z
rybą piekłam też warzywa przygotowane w sposób następujący: pokrojone w
plasterki ziemniaki, cebulę (3 cebule), czosnek (cztery ząbki) i pomidory
oraz pokrojone na kawałki papryki ułożyłam w wysmarowanym oliwą naczyniu do
zapiekania, posypałam solą, pieprzem i ziołami, przykryłam folią aluminiową i
piekłam około godziny. Też odkryłam na ostatnie 10 minut, żeby się ziemniaki
przyrumieniły.
Podałam z białym winem. Pycha, polecam, ryba pieczona w folii jest bardzo
delikatna i przechodzi smakiem ziół, a połączenie z warzywną zapiekanką jest
rzeczywiście korzystne.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|