Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Domin" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Małże (P)
Date: Sun, 14 Jul 2002 22:07:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <agslha$9v$1@news.tpi.pl>
References: <7UUX8.234419$IR.4575502@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: iris.duna.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1026677099 319 217.98.70.4 (14 Jul 2002 20:04:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Jul 2002 20:04:59 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:116405
Ukryj nagłówki
Przepis 1.
MALZE SAUTE
1 kg malzy umytych i moczonych przez 2 godziny, 1 zabek czosnku, 1 lyzka
drobno posiekanej natki pietruszki, 5 lyzek oliwy z oliwek, swiezo zmielony
czarny pieprz.
Wymoczone malze wlozyc do rondla, zalac osolona woda tak aby je ledwie
nakryla, po czym gotowac pod przykrywka do czasu kiedy skorupki sie nie
otworza. Nastepnie malze wyjac a wode przecedzic przez geste sito. Na
patelni przez minute przyrumienic na oliwie czosnek. Malze ponownie
przelozyc do rondla, zalac przecedzona woda, przez 2 minuty podgrzewac, po
czym zalac oliwa z czosnkiem, posypac natka pietruszki i podawac na stol.
Przepis 2.
MALZE W SOSIE VINAIGRETTE
W przepisie jest duza puszka malzy (wiec mozna samemu jakos je termicznie
obrobic ;-) ) ; na sos vinaigrette : 2 lyzki octu winnegi, 6-8 lyzek oliwy,
slodka cebulka (szalotka), natka pietruszki, szczypiorek,sol, pieprz.
Przygotowanie sosu: rozcieramy sol i pieprz z octem winnym lub sokiem
cytrynowym. Dodajemy oliwe i przez chwilke jeszcze ucieramy , aby skladniki
sie polaczyly.
Do salaterki z sosem wkladamy odcedzone malze, po wymieszaniu posypujemy
siekana szalotka, natka i szczypiorkiem.
Pozdrawiam.
Dominik
|