Data: 2003-02-02 13:33:38
Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> A gdzie można kupić taki makaron??
> Makaron musi być wcześniej ugotowany??
> jeśli możesz to napisz jak tę smaczność się robi.
>
> Elżbieta
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
Ja robie canelloni tak:
Na oleju smazysz na szklisto drobno pokrojona cebule, do tego dodajesz
pokrojona pietruszke i rozdrobniony czosnek(ca. 1-2 zabki), troche to
dusisz, do tego mielone, caly czas mieszasz,zeby sie nie przypalalo, dodajac
rozpuszczonego rosolku(nie za duzo,aby nie zrobic z tego zupy, ale zeby nie
bylo za suche).Teraz pieprzysz i solisz(uwaga rosolek tez zawiera sol).Teraz
musisz to troche schlodzic, zeby wbic jajko i dobrze wymieszac, dodac bulki
tartej, aby mialo konsystencje nie rzadka, lecz dobra na farsz. Zaropodporne
naczynie, lub brytfanke..posmarowac dno olejem i wlac troche "passierte
tomaten", na to nadziane farszem canelloni, na gore "passierte"i posypac
serem i pod przykryciem co najmniej 1/2 godz.(sprawdz, czy al dente, czy
jeszcze za twarde) zapiekac ok.200°C(180°C goracy nadmuch)
Ilona
|