From: "Magdalena W." <zolza@usunto_astercity.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <B7D8D7A8.C9E%c.gmyz@zycie.dwws.pl>
Subject: Re: Mam brokuly
Date: Thu, 27 Sep 2001 14:52:10 +0200
Lines: 23
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: 165-mia-8.acn.waw.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 165-mia-8.acn.waw.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1001595210 165-mia-8.acn.waw.pl (27 Sep 2001 14:53:30 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71750
Ukryj nagłówki
Użytkownik cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:B7D8D7A8.C9E%c...@z...dwws.pl...
> Cukinie juz zjadlem ale mam brokuly. Moze macie jakis nowy
pomysl procz sosu
Na zimno moze byc?
Brokul sztuk raz ugotowac na parze albo nie na parze, na
pol-chrupiaco. Podzielic na male kawalki.
Puszke anchovis (helskie sa bdb do tego celu) pokroic na drobne
kawaleczki. Oliwe zachowac - moze sie przydac.
2 zabki czosnku rozgniesc na miazge, wymieszac z tymiz anchovis.
Dodac pieprz - sporo. Powolutku, mieszajac, dolac 2-3 lyzki dobrej
oliwy - w wersji dla milosnikow rybek wykorzystujemy oliwe spod
anchovis (ja tak robie i to jest pychota).
Polac ta mieszanka piorunujaca brokuly, dobrze wymieszac i zjesc.
Ze swiezym chlebkiem na przyklad.
Raz dalam to kolezance, ktora jak sie okazalo nie lubi anchovis.
Zjadla i powiedziala "ojejej jakie dobre" - wiec chyba faktycznie.
Aha, czosnku moze byc wiecej lub mniej jak kto lubi, dla mnie te 2
zeby to wersja optymalna.
Pozdrawiam
Magda
|