Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mam brokuly Re: Mam brokuly

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Mam brokuly

« poprzedni post
Data: 2001-09-27 15:52:10
Temat: Re: Mam brokuly
Od: "magdary" <m...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

> No nie, bo myslalam, ze znacie - to danko banalne jest. Bardzo
przepraszam
> i sie poprawiam. Przepis wprawdzie ostal sie w domu u Mamy, ale idzie to
> mniej wiecej tak:
> Gotujesz penne rigate al dente (dosc mocno al dente) - mimo, ze to
niezgodne
> z zasadami sztuki mozna go przelac zimna woda - wtedy tak mocno nie
> przywiera do patelni podczas smazenia. Brokuly tez obgotowujesz krociutko,
> zeby byly juz polmiekkie ale sie nie rozlatywaly - najlepiej od razu
> podzielic je na male rozyczki - skracasz czas gotowania. Oliwe z oliwek
> rozgrzewasz na patelni (musi byc jej dosc sporo, zeby makaron i brokuly
nie
> przywarly podczas smazenia). Jak bedzie juz dosc goraca wrzucasz
drobniutko
> posiekany czosnek i leciutko go obsmazasz caly czas mieszajac - musisz byc
> szybki, jak przy potrawach z woka - czosnek nie ma prawa sie spalic ani
> zrumienic, bo bedzie gorzki. Tego czosnku to mozesz sporo - ja daje w
> porywach nawet 3 zabki na jedna osobe ;-) Nastepnie dodajesz drobniutko
> posiekana natke pietruszki i smazysz jakies 5 sekund. Wrzucasz penne
rigate
> i caly czas mieszajac obsmazasz chwilke, nastepnie dodajesz brokuly i
> smazysz az sie zaczna lekko rozlatywac i zielonakawa maz
czosnkowo-brokulowa
> lekko pokryje makaron (ja lubie nawet takie dosc rozciapciane brokuly).
> Wszystko musisz czesto mieszac, bo jak przywrze do dna patelni to
kaplica -
> czeka cie nocka szorowania ;-) Wloscy kucharze nie mieszaja lycha tylko
caly
> czas delikatnie podrzucaja zawartosc patelni, ja niestety mam duzy rozrzut
i
> jak podrzucam, to mi niewiele na patelni zostaje ;-). Na koniec posypujesz
> to cudo obficie pieprzem (czarnym, a jak lubisz delikatnie to bialym) i
> szybciutko wyrzucasz na talerz (jesc trzeba szybko, bo latwo stygnie) -
jak
> lubisz przesade i popuszczanie pasa to mozesz to jeszcze lekko posypac
> parmezanem.
> Smacznego
> Herbatka

no dobra dzis bede próbowac..

Magda


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.09 Herbatka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem