Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mam brokuly Re: Mam brokuly

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Mam brokuly

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mam brokuly
Date: 27 Sep 2001 16:38:28 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 49
Message-ID: <016c01c14762$00eec660$0200a8c0@BeataMoryl>
References: <B7D8D7A8.C9E%c.gmyz@zycie.dwws.pl>
<00e101c14758$20fe10a0$0200a8c0@BeataMoryl>
<B7D90198.CE5%c.gmyz@zycie.dwws.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1001601508 6726 192.168.240.245 (27 Sep 2001 14:38:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Sep 2001 14:38:28 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id QAA28004
for <p...@n...pl>; Thu, 27 Sep 2001 16:37:58 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id QAA28004
for <p...@n...pl>; Thu, 27 Sep 2001 16:37:58 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id QAA28004
for <p...@n...pl>; Thu, 27 Sep 2001 16:37:58 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71777
Ukryj nagłówki

----- Original Message -----
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, September 27, 2001 4:17 PM
Subject: Re: Mam brokuly


> Herbatko tyle juz jestes na tej grupie i zadajesz pytanie czy podac
przepis.
> To tak jakbys pytala dziecko czy chce lody? Przeciez wiesz, ze tu same
> zarloki i nawet jak ja nie skorzystam to skorzysta grupa.
> Czarek
>
No nie, bo myslalam, ze znacie - to danko banalne jest. Bardzo przepraszam
i sie poprawiam. Przepis wprawdzie ostal sie w domu u Mamy, ale idzie to
mniej wiecej tak:
Gotujesz penne rigate al dente (dosc mocno al dente) - mimo, ze to niezgodne
z zasadami sztuki mozna go przelac zimna woda - wtedy tak mocno nie
przywiera do patelni podczas smazenia. Brokuly tez obgotowujesz krociutko,
zeby byly juz polmiekkie ale sie nie rozlatywaly - najlepiej od razu
podzielic je na male rozyczki - skracasz czas gotowania. Oliwe z oliwek
rozgrzewasz na patelni (musi byc jej dosc sporo, zeby makaron i brokuly nie
przywarly podczas smazenia). Jak bedzie juz dosc goraca wrzucasz drobniutko
posiekany czosnek i leciutko go obsmazasz caly czas mieszajac - musisz byc
szybki, jak przy potrawach z woka - czosnek nie ma prawa sie spalic ani
zrumienic, bo bedzie gorzki. Tego czosnku to mozesz sporo - ja daje w
porywach nawet 3 zabki na jedna osobe ;-) Nastepnie dodajesz drobniutko
posiekana natke pietruszki i smazysz jakies 5 sekund. Wrzucasz penne rigate
i caly czas mieszajac obsmazasz chwilke, nastepnie dodajesz brokuly i
smazysz az sie zaczna lekko rozlatywac i zielonakawa maz czosnkowo-brokulowa
lekko pokryje makaron (ja lubie nawet takie dosc rozciapciane brokuly).
Wszystko musisz czesto mieszac, bo jak przywrze do dna patelni to kaplica -
czeka cie nocka szorowania ;-) Wloscy kucharze nie mieszaja lycha tylko caly
czas delikatnie podrzucaja zawartosc patelni, ja niestety mam duzy rozrzut i
jak podrzucam, to mi niewiele na patelni zostaje ;-). Na koniec posypujesz
to cudo obficie pieprzem (czarnym, a jak lubisz delikatnie to bialym) i
szybciutko wyrzucasz na talerz (jesc trzeba szybko, bo latwo stygnie) - jak
lubisz przesade i popuszczanie pasa to mozesz to jeszcze lekko posypac
parmezanem.
Smacznego
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.09 magdary
27.09 Herbatka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem