Data: 2001-10-22 10:56:05
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > świńskie, ale co z nimi począć ?
Cielęce delikatniejsze, ale...
Po rozmrożeniu opłukać i obgotować w kwaśnej wodzie, usunąć błony i
krwiaki.
I robisz po polsku:
rumienisz na tłuszczu na jasy złoty kolor cebulę, smażysz z mózgiem i pod
koniec wbijasz całe jajo, mieszasz aż do ścięcia. Doprawiasz solą i
pieprzem. [Ja wolę w wersji kiedy cebula jest duszona i jest w proporcji
pół na pół.]
a po wiedeńsku:
obrany i obgotowany w słono-kwaśnej wodzie, porcjujesz, oprószasz maką i
panierujesz w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce, obsmażasz na rumiano
i jesz z przysmażonymi ziemniakami, szpinakiem lub marchewką z groszkiem.
Można też robić pasty i nadzienie do pasztecików i naleśników.
pozdr. Jerzy
|