Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mam tonę jabłek
Date: Mon, 23 Sep 2002 12:46:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <ammrjn$e6a$1@news.tpi.pl>
References: <s...@k...icsr.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1032778167 14538 217.97.24.161 (23 Sep 2002 10:49:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Sep 2002 10:49:27 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126099
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@U...onet.pl>
napisał w wiadomości
news:slrnaotr3u.e05.Grzegorz.Janoszka@kier.icsr.agh.
edu.pl...
> Mam pytanie: czym różnią się od siebie marmolada, powidłą i konfitura?
> Co można dać potem do naleśników? A czym można smarować chleb (żeby to
> nie było za słodkie!!)?
>
marmolada ma duuuużo cukru i jest bardzo zwarta, nadaje się swietnie do
wypiekow, rogalikow, na gore do babek i drozdzowek dla smaku i ozdoby.
Powidla sa zazwyczaj smazone, moga miec minimalna ilosc cukru, mozna je
robic zarowno ze sliwek jak i mieszanych owocow, pycha, na chleb doskonale,
do nalesnikow tez sie raczej nadfaja.
Konfitura jest najrzadsza, nie mowie, ze musi plywac i chlupotac w sloiku,
ale to nie to co marmolada. Bardzo smaczna na nalesnikach i plackach.
Zaznaczam, ze sa to moje osobiste doswiadczenia dzemowo-slodkosciowe.
Studiom nad powyzszymi nie poswiecalam sie nigdy. Totez, jesli naplotlam
bzdur, to niech eksperci mnie poprawia, nie ucinajac mi przy tym glowy ;-)))
wkn
|