Data: 2005-10-17 15:48:54
Temat: Re: Mango i pestka
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> "Anet" <a...@a...pl> wrote in message news:dj0bn9$3h1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>No właśnie, czy jest jakaś metoda na pozbawienie pestki owoc mango. Bo jak na razie
>>wszelkie próby kończą się metodą odwrotną tzn. zamiast z mango usunąć pestkę to z
>>pestki usuwam mango.
>
>
> Postawic mango "na boku" i bardzo ostrym nozem okroic pestke.z jednej i z drugiej
> strony. Dobry, cienki bardzo ostry noz (np. taki do odkrawania miesa od kosci)
latwo
> sie zesliznie wzdloz pestki. Tu mala dygresja - sa rodzaje mango, ktroe maja tak
> ilosc dlugich "wloskow" na pestce, ze mozna je tylko okroic "z grubsza" a reszte
> nalezy wyssac :-))) Mozna tez kupic takie ustrojstwo do ww celu (podobne do
blaszki
> do wyjmowania nasiennika z jablek) ale to chyba przesada.
>
A oto metoda, opisana przez Agate Christie w osobie Herkulesa Poirota,
ktora przytocze z pamieci, w ogromnym skrocie.
Dojrzaly owoc naciac wzdluz naokolo cienkim, gietkim nozem, czujac nim
pestke, nastepnie wsunac w naciecie lyzke brzuszkiem do gory i oddzielic
w ten sposob miazsz od pestki. Te polowke owocu odwrocic miazszem do
gory, jak lodke i naciac caly miazsz az do skory w kratke 2cm, nie
przecinajac skory. Nastepnie wypchnac palcami dno polowki mango tak, jak
odwraca sie korzuch futrem do gory. Powstaje w ten sposob jakby pol
szyszki, z ktorej scina sie malym nozykiem do owocow poszczegolne kostki
i wklada sie je do ust widelcem deserowym.
Ja tak kroje, i uzywam mango glownie w salatce owocowej z dodatkiem
bananow, mandarynek, gruszek i winogron, plus troche brazowego cukru,
soku z cytryny i pol kieliszka likieru, np. Cointreau.
Mango posiada w sobie ogromna ilosc enzymow ulatwiajacych trawienie,
szczegolnie miesa, i jest zalecane jako dodatek do sosu przy duszeniu
twardej wolowiny.
MB
|