« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-26 12:25:36
Temat: Marchewka zasmażana - jak?Czy ma ktoś dobry sposób wykonania marchewki zasmażanej??
(jako dodatku do drugiego dania)
Próbowałem to to robić z ksiązki kucharskiej ale była jakś
dziwna....
Proszę o poradę!
Mariusz K.
[> MAK <]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-26 13:02:22
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?"[> MAK <]" <N...@p...pl> wrote in message
news:b3ibno$2i8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy ma ktoś dobry sposób wykonania marchewki zasmażanej??
> (jako dodatku do drugiego dania)
Ja bardzo, bardzo polecam gotowana marchewke, usmazona potem na maselku z
czosnkiem i posolona. Proste i przepyszne.
Kruszynka
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-26 13:17:28
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?a je lubię ugotowaną, podsmażoną na masełku z odrobiną cukru i lekko
podsypaną zasmażką (taką w proszku) lub odrobiną mąki
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-26 13:23:04
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?Użytkownik [> MAK <] napisał:
> Czy ma ktoś dobry sposób wykonania marchewki zasmażanej??
> (jako dodatku do drugiego dania)
> Próbowałem to to robić z ksiązki kucharskiej ale była jakś
> dziwna....
>
> Proszę o poradę!
>
> Mariusz K.
> [> MAK <]
>
Marchewke pokroj w kostke dosc spora, chyba ze chcesz paste to zetrzyj.
Wrzuc do garnka, nalej wody rowno z poziomem marchewki albo mniej,
posol. Patrz zeby sie nie przypalilo, jak woda bedzie parowac. W
rondelku trzeba roztapic maselko, dodac maki czyli zrobic zasmazke. Jak
marchewka bedzie miekka, dodac zasmazke, UWAGA na dnie garnka musi byc
ciut ciut wody. Doprawic sola, jesli nie slone, czosnkiem i zjesc :-)
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-26 13:28:56
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?> a je lubię ugotowaną, podsmażoną na masełku z odrobiną
cukru i lekko
> podsypaną zasmażką (taką w proszku) lub odrobiną mąki
W jakiejś książce kucharskiej wyczytałem, że nie trzeba
marchewki gotować wcześniej,
że niby wystarcza samo smażenie ale wydawało mi się to
dziwne.
Wychodzi na to, że jednak trzeba ją ugotować wcześniej ;-)
--
[> MAK <]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-26 14:34:47
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?
Kama wrote:
> a je lubię ugotowaną, podsmażoną na masełku z odrobiną cukru i lekko
> podsypaną zasmażką (taką w proszku) lub odrobiną mąki
> Kama
>
>
Moja mamusia rodzicielka robila cus na ksztalt tego:
Marchewka obrana, poktojona "w balaski"
Obgotowana
Podsmazona na maselku z mala iloscia zasmazki i miodku (a nie cukru).
Pycha!
Tip: Marchewka w duzych kawalkach, bron Boze kosteczka, bo sie
rozciapcia i bedzie do niczego.
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-26 16:49:50
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E5CBFB8.1010205@wroclaw.net.pl...
> Użytkownik [> MAK <] napisał:
> > Czy ma ktoś dobry sposób wykonania marchewki zasmażanej??
> > (jako dodatku do drugiego dania)
> > Próbowałem to to robić z ksiązki kucharskiej ale była jakś
> > dziwna....
> >
> > Proszę o poradę!
> >
> > Mariusz K.
> witam serdecznie! Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze na temat
marchewki: trę marchew na tarce o dużych oczkach, do rondla i zalewam wodą,
tak na oko do połowy marchewki. Jak zacznie się już gotować to po chwili
dodaję masło lub margarynę (np. 3 łyżki), sól, łyżeczkę cukru i sok z
cytryny(łyżeczkę) lub kwasek cytrynowy w ostateczności. Tak duszę pod
przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolewam wody.Jeszcze nigdy mi się
nie "rozciapciała". Kiedyś kroiłam w kostkę, ale teraz mi się już nie chce-
lenistwo? Mąki nie dodaję, ale jak ktoś lubi to może.
pozdrawiam ciągle podsłuchująca Julita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-27 04:33:24
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?Obrane marchewki gotuję w całości 20 minut , po wystygnięciu kroję w kostkę
a potem duszę + masło+ koperek + cukier,sól,pieprz,zasmażka.
pozdr dwaKa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-27 06:51:48
Temat: Re: Marchewka zasmażana - jak?
> Czy ma ktoś dobry sposób wykonania marchewki zasmażanej??
> (jako dodatku do drugiego dania)
> Próbowałem to to robić z ksiązki kucharskiej ale była jakś
> dziwna....
>
Ja robię tak, jak K-2 albo.... Kupuję zamrożoną, pokrojoną już w
kosteczkę. Taką wystarczy zblanszować, przygotować beszamel i
wymieszać. tak samo można przygotować marchewkę z groszkiem
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk GG 5420750; ICQ 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |