Data: 2002-04-11 20:20:14
Temat: Re: Masa makowa do makowca
Od: "Ulka P." <u...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jacek Dominik" <v...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a93tl7$6np$1@news.tpi.pl...
> jak zrobić masę makowa do makowca??
> opiszcie mi to, proszę!
>
> odwdzięczę się bo znalazłem przepisy na grila
> (na 20:00 będą)
Co prawda przepisu jako takiego nie mam, bo na oko robię, no może nie na oko
tylko na smak. ale na jedno wychodzi. A wychodzi pyszny. Na dwa makowce
biorę ok 0,5 kg maku zalewam wrzątkiem i gotuję ok 0,5h. Odcedzam mielę 2
razy, przesmażam na masełu ok 0,5 kostki, dodaję miodu ok. 100ml, cukier
wanilinowy, cukier zwykły, rodzynki i dalej smażę. Teraz następuje
najważniejsza część: wołam męża do stwierdzenia stopnia zasłodzenia, jest po
prostu bezbłędny. Z braku męża polecam własne gusta. Studze dodaję trzy
białka, mieszam i już.
Pozdrawiam
Ulka P.
|