Data: 2000-07-18 19:16:19
Temat: Re: Maslaki? (Re: Sa wreszcie GRZYBY!)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof Koterba wrote:
>
> Agnieszka wrote:
> > Mysle, ze chodzi o modrzewiowa odmiane maslakow. Rosna tylko pod modrzewiami
> > i sa jaskrawo zolte, albo zolto-pomaranczowe.
>
> Ktos wie jak najlepiej takie maslaczki spozytkowac? - przepisik mile
> widziany bo pod moimi modrzewiami tez sie zaroilo.
Maslaki obrac ze skory i odciac koniec nogi. Pokroic na male kawalki,
umiescic z mala iloscia masla w emaliowanym czy stalowym garnku,
przykryc i dusic az puszcza wode. Jedna cebule pokroic na male kawalki,
zeszklic na masle, dodac do grzybow. Mozna dodac kawalek boczku albo
lyzeczke smalcu zamiast masla, dla smaku. Pol szklanki bulionu czy
rosolu, pieprz i lyzke kwasnej smietany rozbeltac dokladnie, dodac do
grzybow, dusic na malutkim ogniu, az bardzo miekkie. W miedzyczasie
ugotowac mlode ziemniaki z koperkiem. Koniecznie zsiadle mleko do popicia.
Magdalena Bassett
|