Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.in
ternetia.pl!not-for-mail
From: "Anix" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło
Date: Tue, 25 Feb 2003 10:50:12 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 29
Message-ID: <1...@2...17.253.53>
References: <b3dqp7$on1$1@news.onet.pl>
Reply-To: "Anix" <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.253.53
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1046167749 19768 213.17.253.53 (25 Feb 2003 10:09:09
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Feb 2003 10:09:09 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147745
Ukryj nagłówki
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b3dqp7$on1$1@news.onet.pl...
> Jak zrobić dobre masło?
>
> Aguś
>
>
prosty sposob :)
gesta kwasna wiejska smietane wlewam do duzego sloja, jak mam smietany pol
litra, to do sloika litrowego i energicznie, mocnonim potrzasam (ubija sie)
zazwyczaj jakies 10-20 min (to zalezy od smietany) i w ten sposob zbija sie
maslo, najpierw w male grudki (tak jakby wazy sie) potem ma to coraz
bardziej jednolita konsystencje, jak juz maslo widac, to odlewam maslanke i
wlewam czysta, zimna woda i dalej mieszam slojem, zeby sie wyplukalo maslo,
odlewam wode brudna (zabielona od maslanki) i dalej plucze, tak dlugo, az
woda bedzie czysta, potem maslo wyciagam do pudelka po margarynach i lyzka
drewniana jeszcze "wyciskam" resztki wody. Sole troszke (szczypta) smietane,
przed ubiciem.
z 1 litra smietany wychodzi ok 400 g masla.
jest pyszne i w ciagu 1 dnia znika u nas :)
pamietaj koniecznie o dokladnym plukaniu, bo jak raz zapomnialam (spieszylo
mi sie) to maslo bylo bardzo kwasne, niezjadliwe ;-)
pozdrawiam, smacznego
|