Data: 2003-02-25 09:50:12
Temat: Re: Masło
Od: "Anix" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b3dqp7$on1$1@news.onet.pl...
> Jak zrobić dobre masło?
>
> Aguś
>
>
prosty sposob :)
gesta kwasna wiejska smietane wlewam do duzego sloja, jak mam smietany pol
litra, to do sloika litrowego i energicznie, mocnonim potrzasam (ubija sie)
zazwyczaj jakies 10-20 min (to zalezy od smietany) i w ten sposob zbija sie
maslo, najpierw w male grudki (tak jakby wazy sie) potem ma to coraz
bardziej jednolita konsystencje, jak juz maslo widac, to odlewam maslanke i
wlewam czysta, zimna woda i dalej mieszam slojem, zeby sie wyplukalo maslo,
odlewam wode brudna (zabielona od maslanki) i dalej plucze, tak dlugo, az
woda bedzie czysta, potem maslo wyciagam do pudelka po margarynach i lyzka
drewniana jeszcze "wyciskam" resztki wody. Sole troszke (szczypta) smietane,
przed ubiciem.
z 1 litra smietany wychodzi ok 400 g masla.
jest pyszne i w ciagu 1 dnia znika u nas :)
pamietaj koniecznie o dokladnym plukaniu, bo jak raz zapomnialam (spieszylo
mi sie) to maslo bylo bardzo kwasne, niezjadliwe ;-)
pozdrawiam, smacznego
|