Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Maszynka do makaronu.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8...@g...com>
<o...@t...home>
<e...@g...com>
<o...@t...home>
<0...@g...com>
<o...@t...home>
<2...@g...com>
<o...@t...home>
<56a810d2$0$646$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
<56ad2474$0$22836$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Sat, 30 Jan 2016 23:02:50 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.4.0
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <0...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 57
Message-ID: <56ad332b$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-67-130-41.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1454191403 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 645 89.67.130.41:49685
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369008
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-01-30 o 22:54, XL pisze:
> W dniu sobota, 30 stycznia 2016 22:00:39 UTC+1 użytkownik Animka napisał:
>> W dniu 2016-01-27 o 20:11, XL pisze:
>>> W dniu środa, 27 stycznia 2016 01:35:32 UTC+1 użytkownik Animka napisał:
>>>> W dniu 2016-01-26 o 18:36, Trefniś pisze:
>>>>> W dniu .01.2016 o 17:11 XL <n...@g...com> pisze:
>>>>>
>>>>>> W dniu piątek, 22 stycznia 2016 22:43:18 UTC+1 użytkownik Trefniś
>>>>>> napisał:
>>>>>>
>>>>>>> Marcato to marka, nie sądzę, żebyś miała problemy.
>>>>>>> Między płytkami wykrawającymi, po stronie wyjściowej, są takie "pazury"
>>>>>>> wydłubujące wycięte nitki makaronu.
>>>>>>> Powinno działać dokładnie jak oczekujesz.
>>>>>> DZIAŁA! - dokładnie jak oczekiwałam - HURRA :-D
>>>>> Marcato :)
>>>>> Włosi od "zawsze" używają maszynek, a to chyba włoska firma.
>>>>>
>>>>> (...)
>>>>>> Prawdę mówiąc przemyśliwuję nad tym nierównym cięciem: a jakby tak
>>>>>> przepuścić rozwałkowane ciasto najpierw przez krajacz do wstążek, a
>>>>>> potem tę wstępnie pokrojoną wiązkę trzymaną w ręku od razu "puścić'
>>>>>> przez drobny krajacz? Na pewno wyjdzie krzywo jak ta lala :-) W tej
>>>>>> wariacji jednak wykluczone są krótkie kawałki ciasta makaronowego,
>>>>>> trzeba będzie nitki kroić na krótkie odcinki już ręcznie.... Szkoda na
>>>>>> to czasu chyba :-))
>>>>> Moim zdaniem wystarczy zachować odpowiednią proporcję dla problemu
>>>>> (banalnego) :)
>>>>> To przecież "czary" nad makaronem, by "domowość" była widoczna od razu.
>>>>>
>>>>> Wydaje mi się, że dla zachowania takiego efektu wystarczy 5..10%
>>>>> ciasta pociąć nierówno.
>>>>> Nierówno to wcale nie znaczy cieniej - jako dziecko specjalnie
>>>>> szukałem tych grubszych makaroników :)
>>>>>
>>>>> Zauważ, że domownicy doskonale wiedzą, jaki to makaron. Podrasować
>>>>> warto tylko makaron dla gości.
>>>>> Ale tym też wystarczy pochwalić się maszynką, podczas następnych wizyt
>>>>> będą doskonale wiedzieć
>>>>> "u XL-ki wyłącznie makaron domowy".
>>>>>
>>>>> Starałem się być ostrożny z tym cięciem, nawet o tym napisałem wyraźnie!
>>>>>
>>>> A tę maszynkę jak widzisz? Lipa czy nie?
>>>> http://allegro.pl/maszynka-do-makaronu-ciasta-tytoni
u-hoffner-3w1-i5153090793.html
>>>>
>>> Poiem tylko, że TAKĄ własnie miałam. Niestety.
>>>
>> Czyli na tanie nie ma co wydawać pieniędzy.
>>
> Nie chodzi o kryterium ceny, tylko ryzyka. Sprawdzona marka to większa gwarancja
niż nonejm. Bo w sumie te hoffnery czy inne to nonejmy, naśladujące Marcato. I ja
TERAZ dokładnie to wiem.
>
Oczywiście.
--
animka
|