Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.
onet.pl!newsgate.pl
From: t...@g...pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maszynka do makaronu Atlas
Date: 7 Apr 2006 20:56:33 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 44
Message-ID: <4...@g...pl>
References: <4...@b...com> <dph7sv$9ls$1@news.lublin.pl>
<4...@b...com> <dpji5m$d54$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1144436193 28062 213.180.130.18 (7 Apr 2006 18:56:33
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Apr 2006 18:56:33 GMT
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.52?) (a...@8...100.218.52 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 7 Apr 2006 18:56:08 -0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.52?) (a...@8...100.218.52 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 7 Apr 2006 18:56:08 -0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.52?) (a...@8...100.218.52 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 7 Apr 2006 18:56:08 -0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.52?) (a...@8...100.218.52 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 7 Apr 2006 18:56:08 -0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265146
Ukryj nagłówki
Maciej Jastrzebski wrote:
>Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:
>
>
>
>>I uzywasz? czy robiles ciasto na faworki w tej maszynce?
>>
>>
>
> Uzywam, ale faworkow nie robilem. Na razie tylko makaron - przystawka do
>automagicznego robienia pierogow w pierwszym podejsciu nie zdala egzaminu.
>Pierogi wyszly plaskie i co gorsza sie rozklejaly. Moze ciasto bylo za
>cienkie, chociaz wedle instrukcji rozwalkowalem do grubosci nr 5. Nic to,
>kiedys jeszcze sprawdze z grubszym. W każdym razie samo walkowanie idzie
>blyskawicznie. Z rozcinaniem jakby troche gorzej, bo jednak nitki sie
>sklejaja, ale moze to kwestia ciasta (za malo maki, za malo przesuszone, albo
>co). Na razie uzywalem moze z 5 razy, wiec nie mam wprawy.
>
>
Do pierogow uzywam ciasta zrobionego z 3 szklanek maki, lyzki masla i
szklanki wrzatku, wymieszac, jak przestanie parzyc, to zagniesc lapa,
bardzo szybko sie laczy i jest miekkie i elastyczne. Do walkowania nie
podsypuje maka, rozwalkowane klade na umaczona (umonczonom) sciereczke,
i przy robieniu pierogow klade ciasta ta maczna strona w dol, bez maki
idzie do srodka. Klei sie jak zloto.
Do makaronu ciasto powienno byc niezle przysuszone, zeby sie nie kleic.
Ja kroje, a pozniej dosuszam na surowo, zjada sie taka porcje z polowy
podanych powyzej proporcji w max. 2 tygodnie (u nas, dwoje doroslych +
dzidzia, ale malutka). Z drugiej polowy porcji robie albo pierogi, albo
lasagne.
Kot z planami makaronowymi na niedziele (bedziemy miec spaghetti z
mulami, cos mnie na frukta di mare wzielo)
____________________________________________________
_______
Yahoo! Messenger - NEW crystal clear PC to PC calling worldwide with voicemail
http://uk.messenger.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|