Data: 2006-04-07 18:56:33
Temat: Re: Maszynka do makaronu Atlas
Od: t...@g...pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciej Jastrzebski wrote:
>Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:
>
>
>
>>I uzywasz? czy robiles ciasto na faworki w tej maszynce?
>>
>>
>
> Uzywam, ale faworkow nie robilem. Na razie tylko makaron - przystawka do
>automagicznego robienia pierogow w pierwszym podejsciu nie zdala egzaminu.
>Pierogi wyszly plaskie i co gorsza sie rozklejaly. Moze ciasto bylo za
>cienkie, chociaz wedle instrukcji rozwalkowalem do grubosci nr 5. Nic to,
>kiedys jeszcze sprawdze z grubszym. W każdym razie samo walkowanie idzie
>blyskawicznie. Z rozcinaniem jakby troche gorzej, bo jednak nitki sie
>sklejaja, ale moze to kwestia ciasta (za malo maki, za malo przesuszone, albo
>co). Na razie uzywalem moze z 5 razy, wiec nie mam wprawy.
>
>
Do pierogow uzywam ciasta zrobionego z 3 szklanek maki, lyzki masla i
szklanki wrzatku, wymieszac, jak przestanie parzyc, to zagniesc lapa,
bardzo szybko sie laczy i jest miekkie i elastyczne. Do walkowania nie
podsypuje maka, rozwalkowane klade na umaczona (umonczonom) sciereczke,
i przy robieniu pierogow klade ciasta ta maczna strona w dol, bez maki
idzie do srodka. Klei sie jak zloto.
Do makaronu ciasto powienno byc niezle przysuszone, zeby sie nie kleic.
Ja kroje, a pozniej dosuszam na surowo, zjada sie taka porcje z polowy
podanych powyzej proporcji w max. 2 tygodnie (u nas, dwoje doroslych +
dzidzia, ale malutka). Z drugiej polowy porcji robie albo pierogi, albo
lasagne.
Kot z planami makaronowymi na niedziele (bedziemy miec spaghetti z
mulami, cos mnie na frukta di mare wzielo)
____________________________________________________
_______
Yahoo! Messenger - NEW crystal clear PC to PC calling worldwide with voicemail
http://uk.messenger.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|