Data: 2007-03-30 21:28:35
Temat: Re: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.
Od: m...@y...com
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mar 30, 11:16 pm, "Joanna" <j...@w...pl> wrote:
> Prosze o przepis na te polewe.
> Ciasto wyglada na smakowite!
:-)
Wklejam cały przepis na sernik - przyda ci się. Polewa to masa serowa
przed dodaniem bakalii. Oczywiście nie rób całej porcji. Wystarczy 1/6
lub 1/5.
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
--------------
Sernik XL-ki :-)
Przepis na duża tortownicę - w takiej piekę. Uwaga - sernik BARDZO
rośnie, potem trochę opada, więc zostawcie miejsce na tę dodatkową
objętość - nakładac masę do 2/3 - góra 3/4 wysokości
tortownicy/blachy.
Składniki:
1 kg sera tłustego 3-krotnie zmielonego (można kupić taki np. z
Kozienic, albo zemleć samemu w maszynce lub malakserze)
7-8 jajek
35-40 dag cukru
1 i 1/2 budyniu waniliowego (najlepszy Dr Oetker - zwykły, nie
"Ulubiony"!)
200 ml śmietany gęstej (jeśli zebrała się serwatka - odlać)
150 g miękkiej margaryny "Kasi" lub najlepiej prawdziwego, też
miękkiego, masła
cukier waniliowy - 1 op.
rodzynki lub morele suszone posiekane (jeśli ktoś lubi)
szczypta soli
drobno otarta skórka z 1/2 sporej cytryny - koniecznie.
Przygotowanie:
Ser odcisnąć mocno i 3 razy zemleć lub utrzeć na krem w malakserze.
Przełożyć do głębokiej miski.
Rodzynki (morele) wypłukać, sparzyć, odcisnąc w ściereczce,
wymieszać w miseczce z 1 płaską łyżeczką budyniu suchego.
Żółtka oddzielone od białek utrzeć z cukrem, skórką cytrynową i
cukrem waniliowym na pianę - tj. aż powstanie biaława puszysta
masa.
Dodać bardzo miękki tłuszcz, utrzeć na puch.
Tę masę dodać do sera i wymieszać.
Śmietanę wymieszać z proszkiem budyniowym, dodać do masy serowej,
wymieszać mikserem bardzo starannie.
Ubić pianę z białek z solą, dodać do masy serowej, DELIKATNIE
wymieszać ŁYŻKĄ (nie mikserem!) zabierając masę od dna ku górze.
Podczas tej czynności wsypać oprószone budyniem rodzynki.
Masa może być dość lejąca, ale to normalne i prawidłowe.
Przełożyć do dużej tortownicy natłuszczonej i wysypanej maką (na
dnie położyć natłuszczony krążek papieru do pieczenia też
posypując go mąką - łatwiej potem oddzielić sernik od formy -
wystarczy po odwróceniu sernika zdjąć ostrożnie papier z wierzchu)
kształtując powierzchnię tak, aby na środku warstwa masy była
najgrubsza - nawet o 2 cm.
Piec ok. 70-80 min.w temp. 160-165 st.C, kontrolując kolor wierzchu
ciasta - aby się nie przypaliło, ma być wyrażnie złociste, ale nie
brązowe. Jeśli trzeba, piec krócej.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nie otwierać przez 5 min., potem
lekko uchylić na ok. 5 cm - podeprzeć drewienkiem i tak 10 minut.
Bardziej uchylić piekarnik o kolejne 5 cm na 15 minut.
Wyjąć ciasto nie potrząsając nim, postawić formę na ażurowej
podstawce lub innych tego typu przedmiotach (chodzi o stygnięcie
spodniej warstwy ciasta tak, jak wierzchniej). Pozostawić do
całkowitego ostudzenia, ale nie przetrzymywać w formie ponad ten
czas.
Boki ciasta delikatnie oddzielić nożem od formy.
Na wierzchu formy położyć płaski talerz lub tacę, przytrzymując
oburącz odwrócić błyskawicznie. Formę zdjąć, z wierzchu ciasta
delikatnie ściągnąć papier.
Jeśli powierzchnia sernika po upieczeniu jest wklęsła, przed
odwróceniem do góry dnem trzeba tę powierzchnię wyrównac bardzo
ostrym nożem, ścinając zbyt wysokie brzegi.
Sernik można polać czekoladą.
Smacznego!
XL :-)
|