Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową. Re: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-03-30 21:16:27
Temat: Re: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.
Od: "Joanna" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Prosze o przepis na te polewe.
Ciasto wyglada na smakowite!





























Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:1175288929.686371.278280@n59g2000hsh.googlegrou
ps.com...
Przygotować:

Kruchy spód z wysokim rancikiem
Bakalie różne pokrojone - ilość po pokrojeniu wystarczająca do
wypełnienia spodu
Polewa do zapieczenia

Kruchy spód:
50 dag mąki krupczatki //tak, tak! będzie z tego sypkie, delikatne i
kruche ciasto
1 kostka masła lub margaryny "Kasia"
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 op. cukru waniliowego
4 żółtka
0.5 szkl. cukru (miałki cukier do pieczenia "Srebrna łyżeczka" czy cos
takiego)
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ilość orientacyjna - odpowiednio do
uzyskania niemazistej konsystencji ciasta)
mała szczypta soli

Bakalie:
jak najwięcej różnych, sparzonych, odciśniętych, posiekanych. Można
dodać mielone migdaly w dowolnej ilości.

Polewa: to po prostu mała porcja masy na mój puszysty sernik- chmurkę.
Np 1/6 porcji.
Koniecznie ze skórką cytrynową!

Zagnieść ciasto kruche. Chłodzić 1 godz. w lodówce. Rozwałkować na
grubość ok. 0.7 cm, uformować (już w blaszce) wokół rant o wysokości
ok. 2.5 cm.

Wypełnić (prawie po brzegi) równomiernie wymieszanymi bakaliami, nie
ubijając ich - mają być luźno ułożone. Zalać polewą - bakalie powinny
być przykryte warstwą ok. 1 cm. Piec do lekkiego przyrumienienia się
wierzchu.

Jeszcze gorący posmarować grubo (pędzelkiem, delikatnie!) rozgrzanym
domowym dżemem morelowym (mmmm.... utworzy się pyszna, lśniąca glazura
po wystygnięciu...) albo ostudzony polać w esy-floresy roztopioną
czekoladą i posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi bez skórek.

Trzeba piec 1-2 doby przed konsumpcją - ciasto musi nabrać
odpowiedniej konsystencji, smaki muszą się "przegryźć".


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.03 m...@y...com
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?