Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową. Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.



następny post »
Data: 2007-03-30 21:08:49
Temat: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.
Od: m...@y...com
Pokaż wszystkie nagłówki

Przygotować:

Kruchy spód z wysokim rancikiem
Bakalie różne pokrojone - ilość po pokrojeniu wystarczająca do
wypełnienia spodu
Polewa do zapieczenia

Kruchy spód:
50 dag mąki krupczatki //tak, tak! będzie z tego sypkie, delikatne i
kruche ciasto
1 kostka masła lub margaryny "Kasia"
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 op. cukru waniliowego
4 żółtka
0.5 szkl. cukru (miałki cukier do pieczenia "Srebrna łyżeczka" czy cos
takiego)
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ilość orientacyjna - odpowiednio do
uzyskania niemazistej konsystencji ciasta)
mała szczypta soli

Bakalie:
jak najwięcej różnych, sparzonych, odciśniętych, posiekanych. Można
dodać mielone migdaly w dowolnej ilości.

Polewa: to po prostu mała porcja masy na mój puszysty sernik- chmurkę.
Np 1/6 porcji.
Koniecznie ze skórką cytrynową!

Zagnieść ciasto kruche. Chłodzić 1 godz. w lodówce. Rozwałkować na
grubość ok. 0.7 cm, uformować (już w blaszce) wokół rant o wysokości
ok. 2.5 cm.

Wypełnić (prawie po brzegi) równomiernie wymieszanymi bakaliami, nie
ubijając ich - mają być luźno ułożone. Zalać polewą - bakalie powinny
być przykryte warstwą ok. 1 cm. Piec do lekkiego przyrumienienia się
wierzchu.

Jeszcze gorący posmarować grubo (pędzelkiem, delikatnie!) rozgrzanym
domowym dżemem morelowym (mmmm.... utworzy się pyszna, lśniąca glazura
po wystygnięciu...) albo ostudzony polać w esy-floresy roztopioną
czekoladą i posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi bez skórek.

Trzeba piec 1-2 doby przed konsumpcją - ciasto musi nabrać
odpowiedniej konsystencji, smaki muszą się "przegryźć".

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.03 Joanna
30.03 m...@y...com
Skarzy sie ze mu w PRL-bisie pomidory nie smakuja
Facet skarzy sie ze w PRL-bisie pomidory mu nie smakuja
Pierniczki Pana Pazio
Kiełbasa ze słoika - groźne błędy na blogach.
Tradycja a kuchni
Wyciskarki złudzeń.
Piernik świąteczny dojrzewający
Dziś prawdziwej żywności...
Niemcy robią zapasy.
Moje pożyteczne fobie...
Coś elektrycznego do tarcia ziemnieków
Co zamiast pracowitego rogala na 11 listopada?
Nowa wersja programu dietetycznego Ananas2_50
Amazon India Coupons
Ciasto z jablkami
Skarzy sie ze mu w PRL-bisie pomidory nie smakuja
Facet skarzy sie ze w PRL-bisie pomidory mu nie smakuja
Dość niszczenia cywilizacji!
Pszyłazi Stokrotka do medyka... czyli wynużenia pacjenta...
Ile gazu wam pali przy takich temp ok -2
zima a grojowica
Pierniczki Pana Pazio
przyszła zima?
W stanie wojennym siedziałem na dołku w Krośnie.
Putin i Spółka
Bojkotuję Facebook.
Nie kupię biletu od Jandy...
"Tango" Mrożka
Janda do Niemca po ratunek.
Kto zlecił zamach w Smoleńsku.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X