Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową. Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.



następny post »
Data: 2007-03-30 21:08:49
Temat: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.
Od: m...@y...com
Pokaż wszystkie nagłówki

Przygotować:

Kruchy spód z wysokim rancikiem
Bakalie różne pokrojone - ilość po pokrojeniu wystarczająca do
wypełnienia spodu
Polewa do zapieczenia

Kruchy spód:
50 dag mąki krupczatki //tak, tak! będzie z tego sypkie, delikatne i
kruche ciasto
1 kostka masła lub margaryny "Kasia"
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 op. cukru waniliowego
4 żółtka
0.5 szkl. cukru (miałki cukier do pieczenia "Srebrna łyżeczka" czy cos
takiego)
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ilość orientacyjna - odpowiednio do
uzyskania niemazistej konsystencji ciasta)
mała szczypta soli

Bakalie:
jak najwięcej różnych, sparzonych, odciśniętych, posiekanych. Można
dodać mielone migdaly w dowolnej ilości.

Polewa: to po prostu mała porcja masy na mój puszysty sernik- chmurkę.
Np 1/6 porcji.
Koniecznie ze skórką cytrynową!

Zagnieść ciasto kruche. Chłodzić 1 godz. w lodówce. Rozwałkować na
grubość ok. 0.7 cm, uformować (już w blaszce) wokół rant o wysokości
ok. 2.5 cm.

Wypełnić (prawie po brzegi) równomiernie wymieszanymi bakaliami, nie
ubijając ich - mają być luźno ułożone. Zalać polewą - bakalie powinny
być przykryte warstwą ok. 1 cm. Piec do lekkiego przyrumienienia się
wierzchu.

Jeszcze gorący posmarować grubo (pędzelkiem, delikatnie!) rozgrzanym
domowym dżemem morelowym (mmmm.... utworzy się pyszna, lśniąca glazura
po wystygnięciu...) albo ostudzony polać w esy-floresy roztopioną
czekoladą i posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi bez skórek.

Trzeba piec 1-2 doby przed konsumpcją - ciasto musi nabrać
odpowiedniej konsystencji, smaki muszą się "przegryźć".

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.03 Joanna
30.03 m...@y...com
marta.czystolowska@gmail.com
STOP "polskim obozom koncentracyjnym"!
Robimy FLAKI !!
Sól nie jest szkodliwa?
Flaki
Skąd Ona ma tyle czasu ?
Formowanie chleba w bochenki ciekawą metodą
Koszyki do wyrastania chleba
Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?
O przechowywaniu tego, co bardzo kochamy :-)
Herbata z kubasa...
Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią?
Patriotyzm narodowy a kuchnia polska
Czym ostrzyć :-)
Bigos dla Iwanosa
marta.czystolowska@gmail.com
Dzień Żołnierzy Wyklętych.
Tyfus plamisty
STOP "polskim obozom koncentracyjnym"!
STOP "polskim obozom koncentracyjnym"!
STOP "polskim obozom koncentracyjnym"!
STOP "polskim obozom koncentracyjnym"!
Ogniwa solarne
czas na ...
Robimy FLAKI !!
Sól nie jest szkodliwa?
czas na agrest?
Scenariusz dla POlski...
PILECKI.
Świat oczami dewianta


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X