Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową. Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.



następny post »
Data: 2007-03-30 21:08:49
Temat: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.
Od: m...@y...com
Pokaż wszystkie nagłówki

Przygotować:

Kruchy spód z wysokim rancikiem
Bakalie różne pokrojone - ilość po pokrojeniu wystarczająca do
wypełnienia spodu
Polewa do zapieczenia

Kruchy spód:
50 dag mąki krupczatki //tak, tak! będzie z tego sypkie, delikatne i
kruche ciasto
1 kostka masła lub margaryny "Kasia"
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 op. cukru waniliowego
4 żółtka
0.5 szkl. cukru (miałki cukier do pieczenia "Srebrna łyżeczka" czy cos
takiego)
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ilość orientacyjna - odpowiednio do
uzyskania niemazistej konsystencji ciasta)
mała szczypta soli

Bakalie:
jak najwięcej różnych, sparzonych, odciśniętych, posiekanych. Można
dodać mielone migdaly w dowolnej ilości.

Polewa: to po prostu mała porcja masy na mój puszysty sernik- chmurkę.
Np 1/6 porcji.
Koniecznie ze skórką cytrynową!

Zagnieść ciasto kruche. Chłodzić 1 godz. w lodówce. Rozwałkować na
grubość ok. 0.7 cm, uformować (już w blaszce) wokół rant o wysokości
ok. 2.5 cm.

Wypełnić (prawie po brzegi) równomiernie wymieszanymi bakaliami, nie
ubijając ich - mają być luźno ułożone. Zalać polewą - bakalie powinny
być przykryte warstwą ok. 1 cm. Piec do lekkiego przyrumienienia się
wierzchu.

Jeszcze gorący posmarować grubo (pędzelkiem, delikatnie!) rozgrzanym
domowym dżemem morelowym (mmmm.... utworzy się pyszna, lśniąca glazura
po wystygnięciu...) albo ostudzony polać w esy-floresy roztopioną
czekoladą i posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi bez skórek.

Trzeba piec 1-2 doby przed konsumpcją - ciasto musi nabrać
odpowiedniej konsystencji, smaki muszą się "przegryźć".

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.03 Joanna
30.03 m...@y...com
Kiedy ryż zabija?
Kiedy ziemniak zabija?
szukam szybkowaru szeroki i niski
zaproszenie na wyżerkę
Dwie różne zupy w jednym garnku...
XXL szaleje !!
Ponowne zamrożenie miesa
Szpitale czy obozy koncentracyjne?
Gotuj się...
Co z tym jajem?
swięta swięta i ...
Dobry palnik do karmelizacji
Wielkanoc!
Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?
Ikselko!! Zakupiłem sem syropa klonowego
"Zrobię z wami porządek"
Nie głosujcie na gajowego!
Nie oddam swoich organów!
Antysemityzm? - nie w Polsce.
Na co płacisz fundacjom.
Polonia chce prawdy o Smoleńsku i odsunięcia PO!
Dlaczego wszyscy chca dokopac chrzescijanom?
Wyłącznie sterownika po sezonie grzeczym - wyłączacie ?
Czy...
Zawód; Surogatka seksualna
Granica gdzie kończy się wolność słowa a zaczyna bandytyzm
szczepienia- czy ktoś to lepiej ujął?
Konsekwencje celibatu
Co to za orzechy?
Mamy zdolną młodzież


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X