Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową. Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.



następny post »
Data: 2007-03-30 21:08:49
Temat: Mazurek bakaliowy z zapiekaną polewą serową i glazurą morelową.
Od: m...@y...com
Pokaż wszystkie nagłówki

Przygotować:

Kruchy spód z wysokim rancikiem
Bakalie różne pokrojone - ilość po pokrojeniu wystarczająca do
wypełnienia spodu
Polewa do zapieczenia

Kruchy spód:
50 dag mąki krupczatki //tak, tak! będzie z tego sypkie, delikatne i
kruche ciasto
1 kostka masła lub margaryny "Kasia"
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 op. cukru waniliowego
4 żółtka
0.5 szkl. cukru (miałki cukier do pieczenia "Srebrna łyżeczka" czy cos
takiego)
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ilość orientacyjna - odpowiednio do
uzyskania niemazistej konsystencji ciasta)
mała szczypta soli

Bakalie:
jak najwięcej różnych, sparzonych, odciśniętych, posiekanych. Można
dodać mielone migdaly w dowolnej ilości.

Polewa: to po prostu mała porcja masy na mój puszysty sernik- chmurkę.
Np 1/6 porcji.
Koniecznie ze skórką cytrynową!

Zagnieść ciasto kruche. Chłodzić 1 godz. w lodówce. Rozwałkować na
grubość ok. 0.7 cm, uformować (już w blaszce) wokół rant o wysokości
ok. 2.5 cm.

Wypełnić (prawie po brzegi) równomiernie wymieszanymi bakaliami, nie
ubijając ich - mają być luźno ułożone. Zalać polewą - bakalie powinny
być przykryte warstwą ok. 1 cm. Piec do lekkiego przyrumienienia się
wierzchu.

Jeszcze gorący posmarować grubo (pędzelkiem, delikatnie!) rozgrzanym
domowym dżemem morelowym (mmmm.... utworzy się pyszna, lśniąca glazura
po wystygnięciu...) albo ostudzony polać w esy-floresy roztopioną
czekoladą i posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi bez skórek.

Trzeba piec 1-2 doby przed konsumpcją - ciasto musi nabrać
odpowiedniej konsystencji, smaki muszą się "przegryźć".

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.03 Joanna
30.03 m...@y...com
Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Sola pod beszamelem.
kiszenie korzenia selera
Ratunku, wegańska uczta
Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)
Trochę historii
Proponuję trochę zwolnić..
No to coś z moich rejonów...
Leica's Peter Reimer: Why did you hire this LOWLIFE John Taulien?
Jakie jabłka to racuchów
Handel ludźmi
Los inteligencji
preparat do impregnacji kamienia
Łagry oralne
"Bogowie".
Fenkuł
Szok!
Ile gazu wam idzie na ogrzewanie ??
Siusior
Pomnik JPII przy Notre Dame.
Jak zostać ogrodnikiem? - blog
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X