Data: 2002-02-27 16:35:52
Temat: Re: Michel Montignac
Od: "Alicia" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź :-)).
Pozdrawiam,
Alicia
Użytkownik "Sylwia Haliżak" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5gglv$tdr$1@pingwin.acn.pl...
> > przeciętny obiad składa się z następujących
> > składników:
> > ryba + - warzywa (np: zielona fasolka szparagowa)
> > - surówki (np: tarta marchewka z jabłkiem)
> > - ser zółty (parmezan, mozarella) lub biały
(np:feta)
> > lub 3 jajka + wyżej wymienione składniki
>
> Czytam i czytam i wydaję mi się, że to menu jest OK. Choć może nie
powinnaś
> dodawać do marchewki jabłka, bo w tej diecie owoce się je pół godziny
przed
> posiłkiem, albo 3 godz, po. Musisz dokładnie zwracać uwagę, żeby
współczynnik
> IG warzyw, które dodajesz do ryby i jaj nie przekraczał 35. Poza tym nie
wiem,
> czy nie jesz mięsa, bo nie lubisz, ale niejedzenie go wcale nie pomaga w
chudnięciu.
> Być może Twoje menu jest za mało urozmaicone przez brak mięsa.
> Spróbuj rozszerzyć je przynajmniej o drób.
>
> Jest jeszcze kwestia podziału między posiłki węglowodanowo-bialkowe
> i tłuszczowo-białkowe. My -patrząc w skali tygodnia - jedliśmy po połowie
> jednego i drugiego typu. Nie napisałaś jak wyglądaja Twoje śniadania.
> Powinnaś maksymalnie 3 razy w tygodniu jeść śniadania białkowo-tłuszczowe,
> a w pozostałe dni węglowodanowo-bialkowe. Dobrze jeść na przemian
> posiłki węglowodanowo-białkowe z białkowo-tłuszczowymi. Jeśli śniadanie
jest
> w-b, to obiad powinien być b-t, a kolacja znowu w-b, albo na odwrót.
> Nie można też opuszczać żadnych posiłków. Jeśli pracujesz, to warto robić
> sobie do pracy sałatki, oczywiście przestrzegając podziału na w-b i b-t.
> Podstawą takiego lunchu w-b może być biały ser z warzywami, a b-t kurczak,
tuńczyk,
> sery żółte i dużo warzyw o niskim IG.
>
> Generalnie do wszystkich posiłków warto dawać jak najwięcej warzyw o
niskim IG.
> Tylko, że teraz na przednówku nie są one zbyt wartościowe. Zima nie jest
najlepszą
> porą na wprowdzanie tej diety.
>
> > Czy biały ser może służyć jako dodatek do wszystkich składników?
>
> Nie mam chwilowo książki Montignaca, bo poszła w świat ;-), nie podam Ci
więc
> strony, ale on zdaje się pisał, że nadmierne spożywanie sera białego może
nieco
> utrudnić chudnięcie, dlatego może ogranicz się do spożywania chudego
> lub całkiem odtłuszczonego sera tylko do posiłków w-b.
>
> > Jak często mogę spożywać orzeszki ziemne, są moją słabością ;-).
>
> Co do orzeszków to nie pamiętam, chyba można, oczywiście w umiarkowanych
> ilościach, ale ja osobiście w pierwszej fazie bym zrezygnowała.
>
> No i na koniec napiszę, że wg Montignaca kobiety mogą mieć problemy
> z traceniem na wadze w pierwszym okresie stosowania diety. Jeżeli jednak
> po kilku tygodniach nadal nic się nie dzieje, to należy sumiennie
zweryfikować
> wszystko co się je, bo gdzieś musi tkwić błąd.
>
> Rany, mój syn przeszkadzał mi jak tylko mógł w napisaniu tego postu,
> udało mi się jednak dobrnąć do końca. Życzę sukcesów w odchudzaniu,
> duż cierpliwości i nie pobłażania sobie, bo to ważne ;-)
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
> PS. Jakby co to chętnie służę radą.
>
>
>
|