Data: 2003-12-31 16:17:09
Temat: Re: Mięso ze strusia [P]
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:43d7.00000354.3ff216e5@newsgate.onet.pl...
> > Czy wiesz coś bliższego o tej marynacie? Czy może być taka jak np. do
> > wołowiny ? / warzywa, ocet, ziele ang., listek laurowy itp/
> >
>
> Witam Grupę :)
>
> Mięso ze strusia jadłam. Bardzo mi smakowało w związku z czym zamierzam
> kupować je już stale. Mięso kupowałam w gospodarstwie hodowlanym w
> Żorach na ul.M.Reja. Kabanosy są doskonałe. Natomiast jeśli chodzi o
> mięso, to faktycznie należy je przyrządzać jak dziczyznę, ale można też
> jak polędwicę wołową. Ja robiłam strusinę w czerwonym winie.
>
> STRUSINA W CZERWONYM WINIE.
> składniki: 500 g mięsa pokrojonego na filety lub w kostkę; 70g boczku,
> ząbek czosnku, szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 cebulki, trochę
> mąki do oprószenia filetów, 1/2 szklanki bulionu, natka pietruszki.
> 1. boczek należy pokroić i podsmażyc z cebulą na patelni, dodając
> czosnek
> 2. filety oprószone mąką podsmażyć aż zmienią kolor z różowego na
> brązowy
> 3. dodać resztę składników i gotować na lekim ogniu
> przed podaniem posypując pietruszką :))
>
> Zaznaczę jeszcze tylko, że ja nie moczyłam mięsa w marynacie.
>
> Zalecana (z ulotki hodowców na temat przyrządzania strusiny) marynata do
> mięsa: pół szklanki białego octu winnego, kilka ziaren pieprzu i
> ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 6 rozgniecionych ziaren jałowca,
> łyżeczka tymianku, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Suche
> składniki marynaty zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut, dodać
> ocet. Mięso zalać przestudzoną marynatą i odstawić na 24 godziny do
> lodówki.
> Marynata ta jest częścią przepisu na STRUSINĘ NA DZIKO do której
> potrzeba jeszcze kubeczka smietany.
> Mięso odsączamy z marynaty. Podsmażamy w całości lub opokrojone na steki
> i grilujemy po kilka minut z każdej strony. (jeśli mamy mięso w całości
> należy je dusić podlewając marynatą, około 30 min.) Sos zagęszczamy
> śmietaną.
>
> Polecam. Smacznego!
>
> --
> Do Siego!
> Mel.
>
>
Bardzo dziękuję za Wasze sugestie i przepisy. Mięso już jest gotowe.
Spróbowałam jednak trochę poeksperymentowac ze smakiem. Przygotowałam najpierw
kilka plasterków boczku i cebulkę czosnkową / nowość w mojej kuchni- ciekawy
smak i zapach/, usmażyłam. Mięso lekko obtoczyłam w mące i usmażyłam z obu
stron, dodałam usmażoną cebulę i boczek/ małą ilość/, wino i poddusiłam.
Jednak brakowało mi jeszcze czegoś do smaku, więc dodałam łyżeczkę żurawiny do
mięsa. Poprawiło to znacznie smak sosu.
Mięso faktycznie jędrne, przypomina w smaku dziczyznę, bardzo dobre.
Podam je jutro na noworoczny obiad z pieczonymi ziemniakami.
Życzę wzsystkim grupowiczom spełnienia się w kulinarnych przyjemnościach w
Nowym Roku!
Mistella
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|