Data: 2003-12-31 09:15:47
Temat: Re: Mięso ze strusia [P]
Od: "melaine" <m...@w...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:43d7.00000354.3ff216e5@newsgate.onet.pl...
> Czy wiesz coś bliższego o tej marynacie? Czy może być taka jak np. do
> wołowiny ? / warzywa, ocet, ziele ang., listek laurowy itp/
>
Witam Grupę :)
Mięso ze strusia jadłam. Bardzo mi smakowało w związku z czym zamierzam
kupować je już stale. Mięso kupowałam w gospodarstwie hodowlanym w
Żorach na ul.M.Reja. Kabanosy są doskonałe. Natomiast jeśli chodzi o
mięso, to faktycznie należy je przyrządzać jak dziczyznę, ale można też
jak polędwicę wołową. Ja robiłam strusinę w czerwonym winie.
STRUSINA W CZERWONYM WINIE.
składniki: 500 g mięsa pokrojonego na filety lub w kostkę; 70g boczku,
ząbek czosnku, szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 cebulki, trochę
mąki do oprószenia filetów, 1/2 szklanki bulionu, natka pietruszki.
1. boczek należy pokroić i podsmażyc z cebulą na patelni, dodając
czosnek
2. filety oprószone mąką podsmażyć aż zmienią kolor z różowego na
brązowy
3. dodać resztę składników i gotować na lekim ogniu
przed podaniem posypując pietruszką :))
Zaznaczę jeszcze tylko, że ja nie moczyłam mięsa w marynacie.
Zalecana (z ulotki hodowców na temat przyrządzania strusiny) marynata do
mięsa: pół szklanki białego octu winnego, kilka ziaren pieprzu i
ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 6 rozgniecionych ziaren jałowca,
łyżeczka tymianku, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Suche
składniki marynaty zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut, dodać
ocet. Mięso zalać przestudzoną marynatą i odstawić na 24 godziny do
lodówki.
Marynata ta jest częścią przepisu na STRUSINĘ NA DZIKO do której
potrzeba jeszcze kubeczka smietany.
Mięso odsączamy z marynaty. Podsmażamy w całości lub opokrojone na steki
i grilujemy po kilka minut z każdej strony. (jeśli mamy mięso w całości
należy je dusić podlewając marynatą, około 30 min.) Sos zagęszczamy
śmietaną.
Polecam. Smacznego!
--
Do Siego!
Mel.
|