Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "melaine" <m...@w...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mięso ze strusia [P]
Date: Wed, 31 Dec 2003 10:15:47 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 48
Message-ID: <bsu439$1t3$1@inews.gazeta.pl>
References: <bst4ll$etv$1@news.onet.pl> <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-672.bielsko.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1072862121 1955 62.87.189.160 (31 Dec 2003 09:15:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Dec 2003 09:15:21 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: melaine_
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184967
Ukryj nagłówki
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:43d7.00000354.3ff216e5@newsgate.onet.pl...
> Czy wiesz coś bliższego o tej marynacie? Czy może być taka jak np. do
> wołowiny ? / warzywa, ocet, ziele ang., listek laurowy itp/
>
Witam Grupę :)
Mięso ze strusia jadłam. Bardzo mi smakowało w związku z czym zamierzam
kupować je już stale. Mięso kupowałam w gospodarstwie hodowlanym w
Żorach na ul.M.Reja. Kabanosy są doskonałe. Natomiast jeśli chodzi o
mięso, to faktycznie należy je przyrządzać jak dziczyznę, ale można też
jak polędwicę wołową. Ja robiłam strusinę w czerwonym winie.
STRUSINA W CZERWONYM WINIE.
składniki: 500 g mięsa pokrojonego na filety lub w kostkę; 70g boczku,
ząbek czosnku, szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 cebulki, trochę
mąki do oprószenia filetów, 1/2 szklanki bulionu, natka pietruszki.
1. boczek należy pokroić i podsmażyc z cebulą na patelni, dodając
czosnek
2. filety oprószone mąką podsmażyć aż zmienią kolor z różowego na
brązowy
3. dodać resztę składników i gotować na lekim ogniu
przed podaniem posypując pietruszką :))
Zaznaczę jeszcze tylko, że ja nie moczyłam mięsa w marynacie.
Zalecana (z ulotki hodowców na temat przyrządzania strusiny) marynata do
mięsa: pół szklanki białego octu winnego, kilka ziaren pieprzu i
ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 6 rozgniecionych ziaren jałowca,
łyżeczka tymianku, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Suche
składniki marynaty zalać szklanką wody i gotować przez 10 minut, dodać
ocet. Mięso zalać przestudzoną marynatą i odstawić na 24 godziny do
lodówki.
Marynata ta jest częścią przepisu na STRUSINĘ NA DZIKO do której
potrzeba jeszcze kubeczka smietany.
Mięso odsączamy z marynaty. Podsmażamy w całości lub opokrojone na steki
i grilujemy po kilka minut z każdej strony. (jeśli mamy mięso w całości
należy je dusić podlewając marynatą, około 30 min.) Sos zagęszczamy
śmietaną.
Polecam. Smacznego!
--
Do Siego!
Mel.
|