Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mikrofalówka
Date: 2 Dec 2003 01:54:25 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 81
Message-ID: <001101c3b86e$e2609680$6f00a8c0@ap.siedlce.pl>
References: <3fb50236$1@news.vogel.pl> <bpi9oi$5lv$1@inews.gazeta.pl>
<013c01c3b5c5$9e729500$6f00a8c0@ap.siedlce.pl>
<bqgn3g$g85$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1070326465 12135 192.168.240.245 (2 Dec 2003 00:54:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Dec 2003 00:54:25 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from Standard (unknown [195.117.240.142]) by kogut2.o2.pl (Postfix) with
SMTP id D0EDEA9FF9 for <p...@n...pl>; Tue, 2 Dec 2003
01:53:59 +0100 (CET)
X-Received: from Standard (unknown [195.117.240.142]) by kogut2.o2.pl (Postfix) with
SMTP id D0EDEA9FF9 for <p...@n...pl>; Tue, 2 Dec 2003
01:53:59 +0100 (CET)
X-Received: from Standard (unknown [195.117.240.142]) by kogut2.o2.pl (Postfix) with
SMTP id D0EDEA9FF9 for <p...@n...pl>; Tue, 2 Dec 2003
01:53:59 +0100 (CET)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181408
Ukryj nagłówki
>
> Prosto i szybko :)
>
> Biszkopt:
> 4 jajka
> 15 dkg mąki
> 20dkg cukru
> 2 łyzki mleka
> dzem, cukier puder - zamiast dzemu moze byc krem czekoladowy, cokolwiek do
> przełożenia
>
> Jajka rozdzielam, dodaje do zoltek ok 1/ cukru. Ucieram, białka ubijam na
> parze, dodaję resztę cukru, łączę z żóltkami, dodaję makę, mieszam łyzką.
> podłużną zaroodporną formę (mam taką ceramiczną) wykładam pergaminem,
wlewam
> ciasto i wstawiam na 10 minut do mikrofali. Piekę na pełnej mocy, 700.
> Powinno się odwrócić naczynie w połowie pieczenia o 180st, ale w przypadku
> obrotowego talerza nie ma takiej potrzeby. Wazne jest tzw "dochodzenie"
> ciasta - biszkopt dochodzi 3 minuty. Potem wyjmuje z kuchenki. Dwa placki
> przekładam dzemem i posypuję cukrem pudrem. Jesli masz wiekszą kuchenkę,
to
> można rozlać ciasto na większej blasze, tak na 1cm a po upieczeniu
> posmarować wspomnianym czymkolwiek i zrolować.
>
> Murzynek (wersja dla dorosłych):
> pół czekolady (10dkg)
> łyzka kakao, 10 dkg masła (można i margarynę, ale nie uzywam)
> 10 dkg cukru
> 4 jajka
> 3 łyżki koniaku
> 6 dkg mąki
> mała łyżeczka proszku do pieczenia
> włoskie orzechy
> tarta bułka (4 łyzki starczą)
>
> Roztapiam czekoladę, dodaję kakao, masło, cukier, koniak, mąkę, proszek do
> pieczenia, posiekane orzechy, tartą bułkę. Wszystko mieszam mikserem
dodając
> kolejno jajka. Wlewam do żaroodpornego naczynia, piekę 10 minut, na pełnej
> mocy, dochodzi 5 minut.W wersji dla dzieci zamiast koniaku aromat rumowy
np.
>
> Sernik:
> 40 dkg białego sera
> 10 dkg cukru
> 3 jajka
> 7 dkg masła
> 5 dkg kaszy manny
> 2 łyżku budyniu waniliowego (lub mąka ziemniaczana plus aromat, ewent
cukier
> waniliowy)
> 2 łyzki mleka
>
> Masło, cukier i jajka ucieram na puszystą masę, dodaję pozostałe
składniki,
> łącznie ze zmielonym serem. Naczynie smaruję masłem i posypuję bułką
tartą.
> Piekę pod przykryciem 8 minut, potem 2 minuty bez przykrycia.
>
> Krem czekoladowy:
> 10 dkg gorzkiej czekolady
> 6 dkg masła
> 3 jajka
> łyzka kawy rozpuszczalnej
> 3 łyżki cukru
> 2 łyżki koniaku
> 1/4 litra słodkiej smietanki
>
> Ubijam smietanke i piane z bialek. Zoltka ucieram z cukrem, dodaje kawe,
> koniak i rozpuszczona, schlodzana czekolade. Wlewam to do zaroodpornego
> naczynia i ogrzewam 4 minuty. W polowie ogrzewania trzeba masę dokladnie
> wymieszac. Wyjmuje z kuchenki, jak trochę ostygnie to delikatnie mieszam z
> pianą z białek i ze śmietanką. Rewelacja :)
Baaaaardzo dziękuję, mam jeszcze pytanie, mogłabyś powiedzieć mi jak
przeliczyć te deka na szklanki, ewentualnie na łyżki? Jaką masz pojemność
naczynia żaroodpornego? Bo to ważne w proporcjach.
M
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|