Data: 2003-12-02 00:53:51
Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "moooni" <m...@c...peel>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aska" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości:
> Bardzo proszę o jakieś będe bardzo wdzięczna(może znajdzie się cos na
szybki
> obiad)
Najszybciej to chyba duszoną wątróbkę można zrobić :)
40 dkg wątróbki, ja używam drobiowej
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
4 łyzki oleju
100ml czerwonego wina, (wytrawnego!)
100ml wody
przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek)
Potrzebujesz dużego naczynia żaroodpornego z przykryciem. Ewentualnie
naczynia bez przykrycia i folii. Rozgrzewasz w nim olej, dusisz posiekaną
cebulę przez minuty, dodajesz wątróbkę pokrojoną w wąskie paski, posypujesz
papryka, majerankiem, mieszasz dokładnie i wstawiasz na 5 minut bez
przykrycia. Warto w połowie wyjąć i zamieszać. Po pięciu minutach dolewasz
wino i wodę, przykrywasz i dusisz 8 minut. Jesli nie masz obrotowego talerza
to obróć w połowie o 180st. Wątróbkę też robię na pełnej mocy, tj. w
przypadku mojej kuchenki 700W.
smacznego :)
pozdr,
M.
|