Data: 2003-12-02 00:42:13
Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "moooni" <m...@c...peel>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości:
> > ostatnio nawet biszkopt, murzynek, sernik i krem czekoladowy do wafli.
>
>
> A mogłabyś napisać jak pieczesz ciasta w mikrofalówce? Bardzo mnie to
> interesuje.
Prosto i szybko :)
Biszkopt:
4 jajka
15 dkg mąki
20dkg cukru
2 łyzki mleka
dzem, cukier puder - zamiast dzemu moze byc krem czekoladowy, cokolwiek do
przełożenia
Jajka rozdzielam, dodaje do zoltek ok 1/ cukru. Ucieram, białka ubijam na
parze, dodaję resztę cukru, łączę z żóltkami, dodaję makę, mieszam łyzką.
podłużną zaroodporną formę (mam taką ceramiczną) wykładam pergaminem, wlewam
ciasto i wstawiam na 10 minut do mikrofali. Piekę na pełnej mocy, 700.
Powinno się odwrócić naczynie w połowie pieczenia o 180st, ale w przypadku
obrotowego talerza nie ma takiej potrzeby. Wazne jest tzw "dochodzenie"
ciasta - biszkopt dochodzi 3 minuty. Potem wyjmuje z kuchenki. Dwa placki
przekładam dzemem i posypuję cukrem pudrem. Jesli masz wiekszą kuchenkę, to
można rozlać ciasto na większej blasze, tak na 1cm a po upieczeniu
posmarować wspomnianym czymkolwiek i zrolować.
Murzynek (wersja dla dorosłych):
pół czekolady (10dkg)
łyzka kakao, 10 dkg masła (można i margarynę, ale nie uzywam)
10 dkg cukru
4 jajka
3 łyżki koniaku
6 dkg mąki
mała łyżeczka proszku do pieczenia
włoskie orzechy
tarta bułka (4 łyzki starczą)
Roztapiam czekoladę, dodaję kakao, masło, cukier, koniak, mąkę, proszek do
pieczenia, posiekane orzechy, tartą bułkę. Wszystko mieszam mikserem dodając
kolejno jajka. Wlewam do żaroodpornego naczynia, piekę 10 minut, na pełnej
mocy, dochodzi 5 minut.W wersji dla dzieci zamiast koniaku aromat rumowy np.
Sernik:
40 dkg białego sera
10 dkg cukru
3 jajka
7 dkg masła
5 dkg kaszy manny
2 łyżku budyniu waniliowego (lub mąka ziemniaczana plus aromat, ewent cukier
waniliowy)
2 łyzki mleka
Masło, cukier i jajka ucieram na puszystą masę, dodaję pozostałe składniki,
łącznie ze zmielonym serem. Naczynie smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Piekę pod przykryciem 8 minut, potem 2 minuty bez przykrycia.
Krem czekoladowy:
10 dkg gorzkiej czekolady
6 dkg masła
3 jajka
łyzka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
2 łyżki koniaku
1/4 litra słodkiej smietanki
Ubijam smietanke i piane z bialek. Zoltka ucieram z cukrem, dodaje kawe,
koniak i rozpuszczona, schlodzana czekolade. Wlewam to do zaroodpornego
naczynia i ogrzewam 4 minuty. W polowie ogrzewania trzeba masę dokladnie
wymieszac. Wyjmuje z kuchenki, jak trochę ostygnie to delikatnie mieszam z
pianą z białek i ze śmietanką. Rewelacja :)
I zapewniam, smakuje wcale nie syntetycznie :)
Pozdrawiam,
M.
|