X-Received: by 2002:a17:90a:fb91:b0:262:e0aa:bbcc with SMTP id
cp17-20020a17090afb9100b00262e0aabbccmr5298032pjb.2.1688769969727; Fri,
07 Jul 2023 15:46:09 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a17:90a:fb91:b0:262:e0aa:bbcc with SMTP id
cp17-20020a17090afb9100b00262e0aabbccmr5298032pjb.2.1688769969727; Fri,
07 Jul 2023 15:46:09 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!proxad.net!feeder1-2
.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!news-out.google.com!nntp.google.com!postnew
s.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 7 Jul 2023 15:46:09 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <5...@g...com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=77.65.160.121;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 77.65.160.121
References: <5...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <6...@g...com>
Subject: Re: Mikroplastik w żywności.
From: XL wiosenna <i...@g...pl>
Injection-Date: Fri, 07 Jul 2023 22:46:10 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383898
Ukryj nagłówki
sobota, 8 lipca 2023 o 00:44:39 UTC+2 XL wiosenna napisał(a):
> Mikroplastiki w owocach i warzywach.
>
> Włoskie badanie
> Marta Strinati
> Di
> Marta Strinati
> 21 / 06 / 2020 https://www.greatitalianfoodtrade.it/pl/bezpieczeńst
wo/mikroplastiki-w-owocach-i-warzywach-włoskie-badan
ia/
Jednak mikroplastikiem zanieczyszczone są już wszystkie morza i oceany bez wyjątku,
więc najważniejszy jest rozsądek.
Co jednak mnie bardziej przeraża, to akurat nie ryby (których spożycie spada z racji
wzrostu cen i spadku zawartości ryby w rybie ;) - mrożona ryba na przykład to dziś
głównie lód, którym grubo pokryte jest rybie mięso oraz zamrożona woda, w której je
przed mrożeniem namoczono do granicy chłonności).
Mnie przerażają tzw. SOKI OWOCOWE - te w kartonach i butelkach. Z racji moich pewnych
związków z przetwórstwem WIEM, że do tłoczni trafiają np. jabłka z maszynowego zbioru
(czyli strząśnięte na ziemię i stamtąd wsysane kub zgrabiane wraz ze śmieciami w
straszliwie zaśmieconych (mikro)plastikiem sadach (rozpadające się na mikrowłókna
sznurki do mocowania drzewek, powszechnie stosowany styropian w ogromnej ilości
nanoszony przez wiatr z okolicznych bliskich i dalekich budów, folia zwiewana z dróg
i samochodów i inne śmieci z nich wyrzucane i nawiewane) oraz jabłka z naklejkami ze
zwrotow sklepowych lub te wprost od producentów, niesprzedane a już oklejone tymi
naklejkami (najbardziej popularnych sieci sklepów spożywczych w Polsce - WIDZIAŁAM
TO, co jest w wytłokach owocowych! - zatem to samo jest w sokach, tylko
zmikronizowane!
Moja wiedza o tym spowodowała, że od 30 lat nie ma w moim domu miejsca na ,,soki" ze
sklepu.
|