Data: 2008-01-18 13:22:57
Temat: Re: Miod rzepakowy
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dominik Jan Domin"
<d...@g...com> napisał w
wiadomości news:fmq5n1$hdm$1@news.onet.pl
> Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fmq5ab$fpb$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:fmps84$los$1@opal.icpnet.pl
>>> Andrzej pisze:
>>>
>>>> Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed
>>>> sprzedażą miodu przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do
>>>> słoików podgrzewają go do 40 stopni Celcjusza i jest to bardzo
>>>> rygorystycznie przestrzegane. Miód w temperaturze 40 stopni nie
>>>> traci witamin i zachowuje wszystkie składniki.
>>>> Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
>>>
>>> Dzieki. Miod stoi juz 2 tygodnie i zadnych zmian nie widze. Poczekam
>>> jeszcze 2.
>>
>> a moższ zdradzić w jakim celu czekasz na krystalizację miodu, bo do
>> konsumcji będzisz go musiała znowu rozpuścić :)
>
> Chyba żartujesz? Niektózy (jak JA) wolą skrystalizowany na chleb, nie
> ścieka i nie brudzi.
a to niby dlaczego, ja uzywam rozpuszczony w wodzie przegotowanej
najzdrowszy jest jak postoi rozpuszczony 12 godzin
Jędrek
|