Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "Grzegorz" <l...@r...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mleczko cielęce po prowansalsku?
Date: 25 Oct 2007 19:04:15 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 29
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1193331855 2406 213.180.130.18 (25 Oct 2007 17:04:15
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Oct 2007 17:04:15 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 83.29.178.133, 192.168.243.35
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12)
Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304507
Ukryj nagłówki
> Może to będzie Ci odpowiadać. Pochodzi z książki "le Carnet d'Anna"
> Eduarda de Pomiane, którą, wg. autora czy też redaktora, stanowią
> przepisy zebrane przez prostą pomoc domową, sierotę i półanalfabetkę, w
> Paryżu chyba w początku XX wieku.
>
> Grasicę gotować 10 minut we wrzącej wodzie osolonej z łyżeczką octu
> winnego. Wodę wylać, grasicę odcedzić. W odpowiednim garnku rozgrząć
> 50g. masła z dodatkiem 80 g. wędzonej, pokrojonej słoniny. W tym
> obsanżyć grasicę na złocisty kolor. Dodać dwie posiekane cebule i 4
> marchewki w plasterkach. Delikatnie posolić. Pozwolić aby nabrały koloru
> na ogniu. Dać szklaneczkę wytrawnego, białego wina.
> Dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. godziny. Dodać szklaneczkę
> madery, mały kieliszek dobrego szampana i trochę ekstraktu wywaru z
> mięsa. Gotować pięć minut. Sprawdzić, czy dosyć słone. Warzywa
> przetrzeć na sos przez drobne sito. Grasicę podawać polaną sosem.
> Autorka, tytułowa Anna dodaje komentarz, że osobiście nie daje ekstraktu
> mięsnego i nie przeciera przez sito.
>
> Władysław
>
Bardzo dziękuję; ogromnie zachęcające, a kompozycja trudności i wystawności jest
- jak dla mnie - idealna.
Chyba zastosuję się do sugestii Anny.
Pozdrawiam - Grzegorz
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|