Data: 2001-01-05 17:01:31
Temat: Re: Mnostwo ziemniakow!
Od: "Ewa T." <e...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sunnie napisał(a) w wiadomości: <3...@k...net.pl>...
>Witam!
>
>Bede
>wdzieczna za linki lub jakies fajne przepisy na potrawy z ziemniakow.>
>Anka
Aniu,
Radze Ci upiec babke kartoflana. Surowe ziemniaki trzeba utrzec
jak na placki. Ja robie od razu bardzo duzo, z kilku kilogramow. Dodajesz
podsmazona cebulke, jajka, sol, troche maki, mozna czosnek, tymianek,
majeranek, pieprz, etc. Jesli chcesz, mozesz tez dodac podsmazony boczek czy
kielbase albo pieczarki. Wklada sie to ciasto do natluszconych foremek i
wstawia do piekarnika .Piec do czasu, kiedy wierzch stanie sie rumiany, to
znaczy okolo 1 godz. Babka jest najlepsza zaraz po wyjeciu z piecyka, ale
pokrojona w plasterki i odsmazona na drugi dzien tez jest bardzo smaczna.
Moj syn niekiedy jada ja nawet na zimno i tez chwali. Jest to potrawa bardzo
popularna na wschodzie Polski, szczegolnie w okolicach Bialegostoku. Tam sie
ja roznie nazywa, np.kartoflanik, bliny itp.
Do tego oczywiscie surowka. Ja zamiast surowki lubie /wlasciwie lubilam, bo
teraz rzadko to jadam/,
zurawiny.
Pozdrowienia, Ewa T.
>
|