Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Moj gulasz
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1ecj769.1n2dpwa1uqkm3gN%wlos@tele.com.pl>
References: <BQL25.22902$DC.532018@news.tpnet.pl>
<1ecf19f.1tfqjzo1u2ejggN%wlos@tele.com.pl>
<Jwm35.29054$DC.647643@news.tpnet.pl> <3...@s...net.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 87 days)
Lines: 27
Date: Tue, 20 Jun 2000 13:47:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.56.72
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961508866 212.160.56.72 (Tue, 20 Jun 2000 15:47:46 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jun 2000 15:47:46 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29980
Ukryj nagłówki
Joanna <j...@p...com.pl> wrote:
> Witam!
> Podam Wam przepis na moj gulasz, ktory zawsze mi sie udaje i ktory
> najbardziej lubimy w takiej wersji.
>
> Mieso wolowe (nie wyrosniete), ilosc wedlug uznania, kroje w male paseczki,
> wrzucam na rozgrzana plante, doprawiam sola, pieprzem, majerankiem,
> czosnkiem granulowanym lub zmiazdzonym swiezym, nastepnie dodaje pokrojona
> drobno cebulke, zasmazam, az cebulka sie zeszkli, dodaje pokrojone jablko,
> wszystko dusze, po jakims czasie dolewam wody tyle, zeby mieso sie nie
> przypalilo. Kiedy sie smazy, kroje wloszczyzne, cala wloszczyzne, marchewka,
> por i pietruszka w talarki, seler w kostke, wrzucam wszystko do miesa i
> dusze, co jakis czas podlewac rosolkiem (koska rosolowa KNOR rozpuszczona w
> szklance goracej wody). Dusze nadal do momentu gdy mieso bedzie mieciutkie.
> Dodaje dla zwiekszenie objetosci sosu i odpowiedniego smaku, 1/4 l wody i
> wsypuje paczke sosu do pieczeni KNORA (uwazam, ze ta firma jest najlepsza).
> Dodaje na koniec smietane ukwaszona (koniecznie, rozowe pudelko, chyba firmy
> Łowicz). Jeszcze chwile podgrzewam i gotowe, najlepszy na drugi dzien.
> To wszystko.
>
No wlasnie, jak pisalem przepisow na gulasz mnostwo. Jedak ten twoj
przepis juz nie zaliczylbym do gulaszy, lecz do szerszej kategorii
nazywanej z francuska ragout, czyli wszelkich mies, ryb lub warzyw
pokrajanych w kostke i duszonych w sosie.
Wladyslaw
|