Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.stw-bonn.de!news.netcologne.de!newsfeed-fusi2
.netcologne.de!newsfeed.straub-nv.de!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!64.233.178
.134.MISMATCH!postnews.google.com!m3g2000hsc.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mój mleczak
Date: Tue, 13 May 2008 21:04:37 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 67
Message-ID: <7...@m...googlegroups.com>
References: <r2pe99x0fvpv.1lf9ie516gh9r$.dlg@40tude.net>
<1inndwk0x74pj$.15rjamirwqylf$.dlg@40tude.net>
<f...@i...googlegroups.com>
<g0af9g$oh1$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<g0d169$f2t$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.208.224
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1210737878 16619 127.0.0.1 (14 May 2008 04:04:38 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 May 2008 04:04:38 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: m3g2000hsc.googlegroups.com; posting-host=83.6.208.224;
posting-account=XNek0wkAAACfiHk-7MfHtkAXdmFtd0XV
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98;
FDM),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313421
Ukryj nagłówki
On 13 Maj, 23:23, "Aicha" <b...@t...ja> wrote:
> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>
> > Ja lubię tylko w oleju i z cebulą, po polsku.
>
> Ja juz nie będę pisać, kto tu przepis na chińszczyznę zapodał ;P
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha (ze śledziem)
Śledzie
Śledzie solone - duże ULIKI całe, lub tylko ogłowione ( nie śmieci
śledziowe jak matiesy czy moskaliki). w/g zapotrzebowania. Z braku
ulików
mogą być matiesy, ale ze względu na delikatność okresy macerowania
krótsze.
Cebula - dużo.
Cytryna - dość dużo
Liście laurowe
Ziele angielskie
Gorczyca biała.
Olej
Śledzie wypatroszyć, nie zdejmować skóry!!!, wymoczyć - kilka
razy
zmieniając wodę, świeże na odwrót nasolić, ale nie za dużo. Po
ustaleniu
właściwego zasolenia - odciąć ogon i płetwy, można pokroić na dzwonka
lub
połówki, te ostatnie oddzielić od kręgosłupa wyjmując ości.
W dużym naczyniu - ganek emaliowany np. brytfanna ułożyć warstwę
plastrów cebuli, układać śledzie okładając z obu stron plasterkami
cytryny i
posypując przyprawami (te w całości), później znowu warstwa cebuli, aż
do
wypełnienia. Na wierzchu cebula.
Tak ułożoną zawartość przykryć pokrywą i wynieść do chłodu (lub
wstawić
do chłodziarki. Na drugi dzień wszystko wysypać na miskę lub jeszcze
lepiej
układać w drugim naczyniu zdejmując warstwę po warstwie i odwracając
śledzie
bacząc, aby cytryna przylegała do śledzi (spowoduje kruchośc mięsa
śledzi).
Robić to dwa do czterech razy. Za ostatnim razem układać jak wyżej -
skrapiając olejem. Na koniec nalać olej, aż przykryje zawartość.
Postawić, niech się pomaceruje ze dwa - trzy dni.
Podaje się ze świeżym chlebem. Można do wódki czystej dobrze
schłodzonej, jako samodzielne danie, lub jako przystawkę
|