Data: 2003-05-12 21:13:04
Temat: Re: Moja patelnia
Od: maruda <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ewa napisał:
> Użytkownik "PaPa" <p...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b9mahl$3f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>Spróbuj wyprażyć na niej gruboziarnistą sól. Może pomoże.
>
>
> Dziękuję. Czy dobrze rozumiem? Wyprażyć to znaczy nasypać soli na
> patelnię i podgrzewać? Tak robiłam, mimo że nie miałam grubej soli tylko
> miałką. Rezultatów szczegółnych nie widzę. A Wam nic nie przywiera na
> Waszych patelniach? Czy myjecie patelnię wodą? E.
>
>
Prawdę mówiąc, z takiej patelni nie korzystałem. Podejrzewam jednak, że
przestała być równa i gładka. W tego typu naczyniach nie można dopuścić
do pozostawania przypalonego tłuszczu lub odparowanej wody po myciu. Na
początek sugerowałbym solidne wyczyszczenie. Na początek, żeby nie
uszkodzić powierzchni, dobra będzie świeża myjka viledy ze zwykłym
detergentem. Odradzam stosowanie aktywnych proszków, ze względu na
możliwość pozostawienia zapachu.
Sól i wypalanie to raczej dla klasycznych patelni stalowych (cygańskich)
lub żeliwnych (naleśnikowych), których powierzchnie są chropowate.
Ponadto stal i żeliwo są mniej odporne na działanie środków chemicznych;
potrzebna jest więc warstwa ochronna.
|