Data: 2005-05-25 11:56:42
Temat: Re: Moje ulubione zawijańce :)
Od: "Dorota ***" <d...@W...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
. Nie umiem zrobić sama takiego sosiku,
> więc używam do tego sos biały Knorra, do którego dodaję łyżeczkę chrzanu
> podczas gotowania go.
>
Nie wiem, jaki jest sos Knorra, ale ja robię sos chrzanowy tak:
łyżkę masła rozpuszczam na patelni, na to wsypuję łyżkę mąki, mieszam, aż
mąka zacznie "pykać" na patelni, dolewam rosołku lub wody, najlepiej
gorącego (tak, żeby było dość gęste), mieszam, dodaję 2 łyżki chrzanu ,
mieszam gotowe. Jak za gęste, dolać wody lub rosołu, jak zbyt ostre - łyżkę
śmietany (wymieszaj najpierw w osobnym naczyniu z 2-3 łyżkami sosu, żeby się
nie zwarzyła). Sos robi się szybko, cena pewnie dużo niższa od gotowców.
Jeśłi zamiast chrzanu dodasz musztardy - masz sos musztardowy.
Dorota
|