Data: 2004-01-13 07:59:23
Temat: Re: [Moje wkupne] Gulasz sygedyński
Od: wall_deck <w...@g...w.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Paulinka napisał:
> Witam wszystkich bardzo serdecznie!
>
> Przeczytałam, że trzeba coś pysznego wrzucić na grupę, kiedy pojawiamy się
> na niej pierwszy raz.
> Nadrabiam zatem zaległości i przedstawiam przepis na GULASZ SYGEDYŃSKI :
>
A do tego wspaniale smakuja slowackie knedle takie domowej roboty
przepis siostry mojego tescia (slowaczki):
1/2 kg muky hrubej - ja daje nasza "500"
1 vajicko - czyli jajeczko
drozdie 2,5 dkg
mlieko, sol, cukor
Postup:
Do 100 ml tepleho mlieka dame 1 kavovu lyzicku cukru a pomrvene drozdie,
nechame vykysnut. Do misky dame muku, sol, vajicko, vylejeme kvasok a
vypracujeme cesto (podla hustoty pridavame mlieko). Dame na paru na
15-20 minut.
Do 100 ml cieplego mleka dajemy 1 lyzeczke cukru i drozdze. Zakwas
odstawiamy na jakis czas. Do miski dajemy make, sol, jajko, wlewamy
zakwas i wyrabiamy ciasto (wedlog gestosci dodajac mleka)
Gotujemy na parze 15-20 minut. (ja to robie na odwroconym koszyczku do
frytek)
Palce lizac.
Smacznego.
wall_deck (dzis pomidorowa i cos jeszcze)
--
Jeżeli kiedyś uda ci się oderwać od ziemi,
nie wracaj na nią, tam są ludzie!
wall_deck/at/wp/pl registered Linux user #285485
GG 453681
|