Data: 2001-03-08 22:16:45
Temat: Re: Moule
Od: "AgataW" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:9855kk$nip$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> Czy ktos wie, jak przyrzadza sie moule - czyli malze? Jadlam cos takiego
(bylo
> pyszne), ale nie znam przepisu. Podawano to w garnku w jakims takim sosie
...
> wyczulam, ze byl tam dodany czosnek, maslo, cebula ... ale jak to sie
konkretnie
> przyrzadza?
> Wilma
>
>
Mam prosty niezawodny przepis na owe muszle.Jedyny feler to, to że muszą być
świeże w czarnych skorupach i ściśle zamknięte( to jest oznaką tego, że żyją
i świeże) POd żadnym pozorem nie wolno stosować muszli otwartych !
1. Dowolną ilość muszli( muli)oczyszczmy z piachu i innych narośli( dotyczy
to" skorupiaków" zebranych samemu np. w Chorwacji)
2 W garnku z przykrywką podgrzewamy drobną ilość oliwy
3Szatkujemy dużą porcję natki pietruszki i czosnku
4Razem z muszlami wrzucamy do gara - NIE DOLEWAMY ANI KROPLI WODY tylko
przykrywamy to pokrywą i czekamy
5 Muszle same wypuszczają z siebie sok i uzyskujemy esencjonalną porcje sosu
do, którego podajemy świezą bułkę i białe wino
6 A danie robi się w 15 minut i podaje się wtedy gdy muszle SAME się otworzą
( Trzeba obserwować delikatnie pod pokrywką)
NIE WOLNO jeść muszli zamkniętych i siłować się z nimi, bo one trują.
Polecam ten prosty przepis podróżnikom wakacyjnym, nadmorskim, z butlami
gazowymi.Przygotowanie krótkie a emocje ogromne.
UWAGA to AFRODYZJAK.
AgataW
PS. [OT] Jeśli zamierzacie sami je zbierać to nigdy w pobliżu portów, czy
zatopionego żelastwa. Zebrane w takim miejscu mogą zaszkodzić.( Choroba
wściekłych mouli :-) ). Najłatwiej je znaleźć w miejscach gdzie woda morska
miesza się ze słodką.
|